ITALIJANI STIGLI FIĆOM U ZAJEČAR: Rok misija iz Torina na Gitarijadi!
Foto: Nebojša Mandić

Ekipa Kurira obišla kamp čuvenog rok festivala

ITALIJANI STIGLI FIĆOM U ZAJEČAR: Rok misija iz Torina na Gitarijadi!

Pop kultura -
Andreo i Luka iz Torina došli na Gitarijadu kako bi skupili novac za bolesnu decu, dok je momak iz okoline Bora doputovao sa slomljenom rukom zbog svirke Dubioza kolektiva

U skoro pola veka dugoj istoriji Gitarijade najbolje žurke se održavaju u kampu festivala, koji je smešten u šumi u naselju Kraljevica.Kamperi dolaze uglavnom iz okolnih mesta, ali poslednjih godina u Zaječar svraća veliki broj stranaca. Najviše je gostiju iz susedne Bugarske, a volonteri nam otkrivaju da su se prijavili posetioci iz Rusije, Holandije i Belgije. Najveću pažnju devojaka privlače Andreo i Luka iz Italije jer su na festival došli „fićom“ u jednu humanitarnu misiju.- Mi skupljamo novac za dečju bolnicu u Torinu preko naše fondacije. Obilazimo bolnice širom sveta. Razgovaramo sa decom i tražimo da nam nacrtaju snove, koje posle upoređujemo. Prvi put smo u Zaječaru. Utisci su fantastični. Putovali smo po svim zemljama na Balkanu, impresije su nam slične. Posetili smo i Beograd na dva dana. Veoma veliki grad, u kome je najbolji noćni život - kaže Andreo, koji dobacuje da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

Vrhunska zabava... Posetioci Gitarijade uživaju i kad nema svirke
Vrhunska zabava... Posetioci Gitarijade uživaju i kad nema svirke

Nikola Bešinić iz Zlota kod Bora zbog svirke dva omiljena benda došao je i sa slomljenom rukom na najveću rok svetkovinu u ovom delu sveta.

Sanjaju veliku binu- Sedmi put sam na Gitarijadi. Stigao sam zbog svirke Darka Rundeka i Dubioza kolektiva. Neću moći da ostanem do kraja festivala jer moram da radim - kroz osmeh kaže Nikola.

Grupa studenata i srednjoškolaca iz Knjaževca prvi put je na Gitarijadi, a sanjaju da jednog dana nastupe i na velikoj bini.- Došli smo da se zabavimo i uživamo u muzici. Imamo bend, s kojim bismo jednom voleli i da učestvujemo na Gitarijadi. Trenutno nam fali bubnjar kako bismo bili kompletni. Smešteni smo svi u jednom šatoru i spavamo na smenu jer je mali. U kampu smo upoznali mnogo novih drugara. Nema još nekih ljubavi, ali do kraja može da bude svašta - kaže Adam Jovanović.

Mesec dana u ZaječaruStrance smo sreli na otvaranju Gitarijade na kompleksu Feliks Romulijana. Mladi studenti iz Grčke, Turske i Tunisa već mesec dana su u Zaječaru.- Doputovali su preko studentske organizacije Ajzak i uče našu decu stranim jezicima. Biće naši gosti i na Gitarijadi, a borave ovde mesec dana - objasnio je njihov vodič iz pratnje.

Po meri mladihCENE PIĆA I HRANE KAO U DISKONTUProgrami na Gitarijadi su potpuno besplatni, a i cene su prilagođene standardu mladih ljudi koji još žive od roditeljskog džeparca. Flašica vode na samom festivalu košta 120 dinara, dok je pivo od 150 do 170 dinara. Pljeskavice u tortilji su 150, dok su mekike i druga peciva 50 i 100 dinara. U Zaječaru ugostitelji nisu podizali cene, tako da kafa i voda izađu oko evro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track