BOBIŠ: Ja sam kosmički provodnik
Foto: Damir Dervi

„Crtež totaliteta“ Slobodana Kovačevića

BOBIŠ: Ja sam kosmički provodnik

Pop kultura -
Na izložbi koja će trajati do 11. avgusta prikazane su kompozicije rađene rukom i dela nastala novom tehnologijom
1 / 3 Foto: Damir Dervi

Dvadesetogodišnjicu samostalnog izlaganja Slobodan Kovačević Bobiš proslavio je 30. jula u Galeriji „73“ otvaranjem izložbe „Crtež totaliteta“, čija će postavka trajati do 11. avgusta.Bobiš je predstavio 23 apstraktne kompozicije rađene rukom, a pored crteža koje stvara još odmalena, on od 2007. istražuje mogućnosti digitalne tehnologije.

KombinacijeOvog puta prikazao je i 13 dela nastalih korišćenjem ovakvog tipa stvaranja.- Crteže na ovaj način pravim samo ja, a kad biste me pitali šta oni predstavljaju, ne bih znao da vam kažem. Kad crtam, ja ne znam kako će oni izgledati. Ja sam kosmički provodnik, a moji crteži su kosmička vrata. Toliko lepe energije ulažem u njih da ona mora da se ispoljava kroz njih. Osnovna uloga umetnosti jeste da pobudi taj osećaj za lepo - objašnjava Kovačević.

Na ovoj izložbi, 75. po redu, predstavljeno je i nekoliko modela iz kolekcije mlade modne kreatorke Bojane Simić, s kojom Bobiš odnedavno sarađuje. Inspirisana njegovim radovima, Bojana sprema modnu kolekciju „BeetleBobish“.

Izlaže već 20 godinaIako samouk, Kovačević je stekao članstvo u ULUS, a od 1995. godine, kada je prvi put izlagao u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu, usledio je niz izložbi po Londonu, Berlinu, Sofiji, Parizu, Tel Avivu i Moskvi. Bobiš je dobitnik prve nagrade na 22. izložbi Oktobarskog salona crteža „Beograd 2000“.

Kadijević otvorio izložbuSRAMOTA JE ŠTO BOBIŠ NIJE SLAVANIstaknuti istoričar umetnosti Ðorđe Kadijević zvanično je otvorio izložbu istakavši posebnost Bobiševog rada.- Ova vrsta geometrizma koji gaji Bobiš nema veze ni sa čim što ste dosad videli. Njegovi crteži bude duboko emotivno preispitivanje, ali i deluju smirujuće i utopijski. Samo u Srbiji može da se desi da ovakav umetnik bude skrajnut. Sramota je kako moje uvažene kolege nisu opazale Bobišev rad, a znaju da pišu o kojekakvim nazovi umetnicima - istakao je Kadijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track