(FOTO, VIDEO) GODIŠNJICA SMRTI ELVISA PRISLIJA: Evo 15 stvari kojih verovatno niste znali o njemu
Foto: Reuters

Živ je kralj umro nije

(FOTO, VIDEO) GODIŠNJICA SMRTI ELVISA PRISLIJA: Evo 15 stvari kojih verovatno niste znali o njemu

Pop kultura -
Iako je odavno pod zemljom (mada u to mnogi ne veruju) Elvis Prisli i dalje zarađuje. Dobro, zarađuju njegovi naslednici, naravno, koji su do danas inkasirali skoro 60 miliona dolara samo na autorskim pravima za pesme

Da je nekim slučajem živ, prvi kralj rok-en-rola, Elvis Prisli, danas bi imao osamdeset godina, piše portal Newsweek.rs () Ovako - ostaje nam da ovim tekstom obeležimo 38 godina od njegove smrti. 1. ČLAN KLUBA BOGATIH MRTVACAIako je odavno pod zemljom (mada u to mnogi ne veruju) Elvis Prisli i dalje zarađuje. Dobro, zarađuju njegovi naslednici, naravno, koji su do danas inkasirali skoro 60 miliona dolara samo na autorskim pravima za pesme. Od njih bolje prolaze samo naslednici Majkla Džeksona.

http://www.youtube.com/watch?v=9QIjYQYNezY
2. ČUDOM OSTAO ŽIV KAO BEBA 3. NIJE BAŠ OBEĆAVAO 4. SVE ELVISOVE PESME

U svojoj karijeri Prisli je snimio između 600 i 1.200 pesama. Ako se pitate zašto takva razlika u brojevima, reći ćemo vam: sve zavisi da li računate samo završene pesme, ili i nezavršena dela, alternativne verzije i slične muzičke forme. 5. ELVIS - SEKS PREDATOR Nakon što se Prisli po prvi put pojavio na TV-u 1956., Džeki Glison (jedna od prvih pravih televizijskih zvezda), javno je istupio rečima "Taj klinac nema pravo da se ponaša kao seksualni manijak na nacionalnoj televiziji".

Ništa pozitivnija nije bila ni reakcija među roditeljima: na Long Ajlendu je tada jedna devojka rekla novinarima "Moji roditelji su stavili Elvisove ploče pod katanac, a otac mi je namerno pokvario gramofon".Elvis je prva zvezda koja se potpisivala na grudima svojih obožavateljki: Elvis - na desnoj i Prisli na levoj. 6. HTEO U MANASTIR Zaista, legenda rok-en-rola pričala je 1965. da će se zamonašiti u nekom manastiru. Međutim - od te priče je brzo odustao, kada je doznao da mu je prababa bila Jevrejka. Prema nekim izvorima, Elvis je, osim tog jevrejskog porekla, u sebi imao škotske, irske, velške, nemačke, francuske i indijanske krvi. 7. MRZEO DA JEDE RIBU Elvis je obožavao da jede kolače, krem supe, mesne specijalitete sa raznim dodacima i prelivima od pečuraka, ali i biftek s paradajzom.

Međutim, ono što je mrzeo - bila je riba. On je čak zabranio da se u Grejslendu uopšte govori o ribi, a Prisila Prisli je morala da je jede - negde drugo, kada nije sa njim. 8. DOTERIVANJA I "DOTERIVANJA"Opšte je poznato da je Elvis farbao kosu. Ali, manje je poznato da je farbao i obrve i trepavice, zbog čega je kasnije u životu imao problema sa očima. Farbali su ga obično u filmskom studiju, međutim, jednom je morao da "na brzinu" sam sredi svoju frizuru. Tada je - verovali ili ne - koristio imalin.

Između snimanja svoja dva hit-filma "Lav mi tender" (1956) i "Lavin ju" (1957) Elvis je bio na plastičnoj operaciji nosa, zamenio je zube i prošao tretman akni.9. SKANDAL S NIKSONOM

Postoji fotografija na kojoj su dve veoma poznate ličnosti: Elvis Prisli i - predsednik SAD Ričard Nikson. Malo je poznato da je samo sekund nakon što je fotografija nastala - Prisli razbesneo Niksona.

"Ti se oblačiš malo čudno, zar ne?", upitao je prvi čovek Bele kuće, a Prisli je odgovorio: "Gospodine predsedniče, ja imam svoj šou, vi imate svoj, zar ne?"Ovaj sastanak čuvan je u tajnosti čitavih godinu dana, kada je do informacije (i fotografije) došao Vašington post. 10. PRISLIJEVI IDOLI I PRISLI KAO IDOL Filmski glumac Toni Kertis bio je filmski idol Elvisa Prislija. Ali Prisli je bio ideol Brusu Springstinu, Roju Orbisonu i Šer. Želeo je da se druži sa Bitlsima, ali je uspeo da ih vidi samo jednom, zbog žestokog mešanja njegovog menadžera pukovnika Toma Parkera. Muhamedu Aliju Elvis je poklonio plašt na kom je pisalo "Šampion naroda". Ali mu je uzvratio poklonom u vidu rukavica na kojima je pisalo "Ti si najveći".

http://www.youtube.com/watch?v=HGO7RiUHa5I
11. KARATE KID Elvis Prisli je aktivno trenirao karate pod nadimkom Tigar. Jednom prilikom je slomio zglob jednoj ženi pokazujući joj karate zahvat. Drugom prilikom je Brajanu Vilsonu iz Bič Bojsa prilično grubo blokirao udarac. Vilson je hteo da iznenadi Prislija, ali se loše proveo. Alisu Kuperu, Čabiju Čekeru, Lajzi Mineli i Lindi Lavlejs je uživo pokazao kako se iz ruku napadača otima napunjen i repetiran pištolj uperen u nečiju glavu. 12. O GLASU, STASU I PILULAMA Prema nekim tvrdnjama Elvis Prisli je imao raspon glasa od tri oktave. Međutim, malo ko zna da je Elvis - mucao. Dok je bio mlađi Elvis je gubio i po nekoliko kilograma na jednom koncertu. Kasnije u karijeru - nagurao je težinu na 130 kilograma. U poslednjoj fazi svoje karijere on je svaki koncert počinjao sa Štrausovom temom "Tako je govorio Zaratustra" - ovekovečenom i u filmu "Odiseja u svemiru 2001". 13. ELVIS I ŽIVOTINJE Kralj roka obožavao je životinje koje je držao na Grejslendu, a naročito šimpanzu Sketera i ćurku Bouti. Sketer je bio naročiti ljubimac, samo što je imao nezgodnu narav koja je užasavala goste u Grejslendu - najviše one ženske. Sketer je obožavao da se zavuče pod suknju ženama i onda da urinira. Većina životinja je umrla i sahranjena je na Prislijevom imanju. Sudbina Sketera se ne zna: neki veruju da je ovaj majmun alkoholičar umro od ciroze jetre. Drugi tvrde da ga je otrovala sluškinja koju je Sketer ugrizao. 14. SNIMIO GOMILU FILMOVA I SAMO JEDNU REKLAMU Elvis je inače, u filmskoj karijeri zamerao svom menadžeru zašto mu ne sredi uloge u ozbiljnim filmovima, kao što su ostvarenja u kojima su glumili Džejms Din i Marlon Brando.

http://www.youtube.com/watch?v=wLbxOG8gG6c
http://www.youtube.com/watch?v=WIryAZFVKtw
15. KRAJ JEDNE LEGENDE

U vreme kad je umro, Prisli je imao oko 170 imitatora. Danas ih ima skoro četvrt miliona. Postoji gomila teorija zavere o tome da Elvis nikad nije umro. Da je vanzemaljac. Da se i danas krije. Da je ubijen. Da je otet i prebačen u sazvežđe Alfa Kentauri... U svakom slučaju, Elvis je prvi put posle svoje smrti viđen u gradiću Kalamazo u Mičigenu. Majka petoro dece zaklela se lokalnim medijima da ga je videla u prodavnici, a potom u jednom restoranu brze hrane.

Pametne kamere detektuju pijane putnike: Mere protiv samoubistava u japanskim železnicamaIspovest sina narko bosa: Zašto je sin Pabla Eskobara promenio prezime (FOTO, VIDEO)Pronađen snimak prvog benda Kurta KobejnaObama, Merkel, Putin: Ovi svetski moćnici su ljubitelji piva (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track