CELI SVET JE PLAKAO ZA LEDI DI: 18 godina od tragične smrti kraljice ljudskih srca!
Foto: Beta Ap

Tragična sudbina princeze

CELI SVET JE PLAKAO ZA LEDI DI: 18 godina od tragične smrti kraljice ljudskih srca!

Pop kultura -
U udesu u tunelu ispod pariskog mosta Pon del Alma (Pont de l'Alma) na licu mesta su poginuli Dodi Al Fajed i šofer "mercedesa S-280" koji je vozio brzinom od najmanje 100, a možda i 150 km/h. Četvrti putnik automobila, princezin telohranitelj Trevor Ris-Džons, preživeo je

Pre 17 godina poginula je u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu, bežeći od paparaca - pre tačno 18 godina, 31. avgusta 1997. princeza Dajana.

Tragedija se dogodila godinu dana posle razvoda popularne ledi Di od britanskog prestolonaslednika Čarlsa, a mesec dana pre nesreće, tabloidi su objavili da je princeza - koja je tad imala 36 godina - u romatičnoj vezi s egipatskim milijarderom i plejbojem, 41-godišnjim Fajedom, sinom vlasnika čuvene robne kuće "Herods".

Snimili su njihov poljubac na jahti na Mediteranu, u društvu dvojice princezinih sinova, Vilijama i Harija, unovčili fotografije po ceni od dva miliona dolara i nastavili da proganjaju zaljubljeni par.

Proganjali su ih sve do noći između subote i nedelje, kada je "mercedes" kojim je upravljao vozač hotela "Ric" - u kojem je nesrećni par odseo - izgubio kontrolu nad vozilom, bežeći pred fotoreporterima na motorima i vespama.

Princeza Dajana i Dodi Fajed su doputovali 30. avgusta po podne u privatnu posetu Parizu. Dajana je već narednog dana trebalo da se vrati u London, da bi se u svom domu, u Kensington palati videla sa sinovima.

U udesu u tunelu ispod pariskog mosta Pon del Alma (Pont de l'Alma) na licu mesta su poginuli Dodi Al Fajed i šofer "mercedesa S-280" koji je vozio brzinom od najmanje 100, a možda i 150 km/h. Četvrti putnik automobila, princezin telohranitelj Trevor Ris-Džons, preživeo je.

Automobil je bio do te mere smrskan da je izvlačenje princeze iz metalnog krša trajalo čitav čas. Davala je znake života. Druge dve žrtve su izvađene tek pošto je prerezan lim kola.

Princeza je izdahnula 31. avgusta u četiri časa ujutru, nakon što lekari pariske bolnice Piti Salpetrier (La Pitie Salpetrere) nisu, posle dvočasovnih pokušaja, uspeli da je masažom otkazalog srca povrate u život.

Teorija zavereNjene fotografije štampa je plaćala i po 500.000 funti, a za fotografiju slupanog automobila u kome je Dajana izgubila život ili bilo čega vezanog za taj tragičan udes nudila čak milion dolara.Činjenica je, međutim, i da je Dajana, posle razvoda, upravo putem štampe i fotografija vodila tajni rat protiv kraljevske porodice. Zbog takvog njenog ponašanja, tvrdilo se u istraživanjima javnog mnjenja, popularnost britanske kraljevske kuće i same monarhije, kao institucije, bila je na najnižem istorijskom nivou, a manje od 50 odsto Britanaca podržavalo je monarhiju.

Dajana je bila nacionalna ikona, ali i ličnost s kojom se identifikovalo mnogo običnih ljudi. Zbog problema u braku i životu, koje imaju i mnogi obični smrtnici, Britanci su se jednostavno identifikovali sa njom i ona je bila deo i njihovih života.

Objašnjenja da je automobil išao velikom brzinom bežeći od fotoreportera na motorima, za mnoge nije bio dovoljan razlog za tako tragičan udes. Uz takve sumnje mnogi su se prisećali da je Dajana poslednjih godina bila "noćna mora" britanske kraljevske kuće i ozbiljna opasnost za status najstarije monarhije na svetu.

Lična sudbina nesrećne princeze je posebna priča. Kada je 1981. godine obavljeno takozvano venčanje veka, Dajana je trebalo da bude princeza sa kojom će britanska monarhija ući u 21. vek. To je trebalo da se desi uprkos razvodu braka. Dajana je i pored gubitka titule "njeno kraljevsko veličanstvo" zvanično ostala član kraljevske porodice. Njeno mesto se ne može izbrisati, jer je ona majka budućeg kralja.Odmah je postavljeno pitanje - da li je njena smrt nesrećan slučaj, ubistvo iz nehata ili prosto - sudbina? Istraga je poverena izuzetno kriminalističkoj brigadi pariske policije, inače zaduženoj za slučajeve ubistva i za terorizam. Kriminalistički islednici danonoćno su ispitivali sedmoricu francuskih fotografa koji su u kobnoj noći jurili za crnim "mercedesom".

Izvesni američki turisti, koji su se zatekli na mestu tragedije, tvrde da su paparaci pokušavali da preteknu "mercedes" u kojem su se prevozili princeza i njen prijatelj, odnosno da je jedan od njih vozio svoj motor cik-cak da bi naterao "mercedes" da uspori, što bi pružilo mogućnost za fotografisanje.

Sahrana na jezeru

Ledi Di sahranjena je 6. septembra. Osim miliona Britanaca, u Londonu su poslednjem ispraćaju princeze od Velsa prisustvovale javne i istaknute ličnosti iz celog sveta.Svetsku elitu je predvodila Hilari Klinton, tada (samo) supruga američkog predsednika, a uz nju je bila i supruga francuskog šefa države, Bernadet Širak, predstavljajući i zemlju u kojoj je Dajana izgubila život, kao i predstavnici svih evropskih kraljevskih kuća, koje je predvodila holandska kraljica Margrit.

Svet poznatih ličnosti i umetničkog života predvodio je italijanski operski pevač i dugogodišnji Dajanin prijatelj, Lučano Pavaroti, zatim Nikol Kidman, Stiven Spilberg, pevač Džordž Majkl, kao i Dajana Ros.Britansku političku elitu je predvodio premijer Toni Bler sa svim živim bivšim premijerima, a od stare svetske "političke garde" u Vestminsteru je bio i Henri Kisindžer.

Sahrana je obavljena daleko od očiju javnosti, u najužem porodičnom krugu. Od Dajane su se poslednji put oprostili njen bivši muž princ Čarls, njihova dva sina, princ Vilijam (tada je imao 15 godina) i Hari (12), kao i princezini brat, majka i dve sestre sa muževima.

Singl Eltona Džona "Sveća na vetru" (Candle in the Wind) napisan u počast princezi Dajani, za manje od 48 sati od puštanja u prodaju dospeo je na prvo mesto na britanskoj top listi. Za dva dana je prodato 600.000 primeraka, čime je postavljen rekord u prodaji singlova u Velikoj Britaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track