SRBIJA ĆE TEŠKO DO OSKARA: Film Enklava u borbi za veliku nagradu
Foto: Fonet

Kakve su šanse naše drame

SRBIJA ĆE TEŠKO DO OSKARA: Film Enklava u borbi za veliku nagradu

Pop kultura -
Bez novca ne možete ništa da učinite, bez obzira na to koliko vam je film kvalitetan. Čeka nas promocija, kaže Goran Radovanović

Srpski kandidat za 88. dodelu Oskara u kategoriji za najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku biće „Enklava“. Tako je u četvrtak tajnim glasanjem odlučio stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije. Ostvarenje reditelja Gorana Radovanovića osvojilo je petnaest glasova članova te komisije, dok su po jedan dobili ostvarenje s više od 20 nagrada „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, „Bićemo prvaci sveta“ Darka Bajića i „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića.- Očekivao sam pobedu, ali ni izdaleka ne ovakvu ubedljivu. Za mene je to iznenađenje, ali i potvrda da su doživljaj i estetika mog filma bili jedino merilo vrednosti - kaže Radovanović za Kurir.„Enklava“ je potresna priča o životu u izolovanoj srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, ali ni sam autor - u čijem filmu igraju Anica Dobra, Nenad Jezdić i Nebojša Glogovac - nije siguran možemo li do prvog Oskara.- Bez novca ne možete ništa da učinite, bez obzira na to koliko vam je film kvalitetan. Čeka nas promocija u svetu i lobiranje. Od konkurenata sam samo video švedskog kandidata, koji je fantastičan - zaključuje Radovanović.„Enklava“ je s velikim uspehom prikazivana i nagrađivana na festivalima širom sveta - od Meksika do Rusije, a posebno ga je pohvalio i Nikita Mihalkov.Reditelj Vuk Ršumović, reditelj filma „Ničije dete“, nije iznenađen odlukom.- Da su u komisiji sedeli neki drugi ljudi, verovatno bi odluka bila drugačija. Naš problem je što svake godine kasno odaberemo kandidata. Veliki uspeh bi bio da bude odabran u izbor od deset ostvarenja. Glavni favorit je po meni mađarski film, a dobre šanse ima kandidat iz Švedske - kaže Ršumović.

Istorija DANIS TANOVIĆ JEDINI USPEONa 74. dodeli Oskara 2001. godine film „Ničija zemlja“ reditelja Danisa Tanovića proglašen je za najbolji strani film. Od 1954, kada je ustanovljena ova kategorija, jugoslovenska kinematografija imala je šest nominacija: 1958 („Cesta duga godinu dana“, režija Ðuzepe de Santis), 1960 („Deveti krug“, France Štiglic), 1966 („Tri“, Aleksandar Petrović), 1967 („Skupljači perja“, Aleksandar Petrović), 1969 („Bitka na Neretvi“, Veljko Bulajić) i 1985. godine („Otac na službenom putu“, Emir Kusturica).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track