NISU JOJ BILI NI DO KOLENA: Na današnji dan rođena je Sonja Savić
Foto: Fonet

Sećanje

NISU JOJ BILI NI DO KOLENA: Na današnji dan rođena je Sonja Savić

Pop kultura -
Mirno mogu da kažem da je ona bila retka ličnost i najbolja glumica, i teško da će je iko prevazići, ističe reditelj Puriša Đorđević

Na današnji dan 1961. godine rođena je Sonja Savić. Među ljudima koji su je poznavali ostala je upamćena kao osoba koja je zračila dobrotom i harizmom, a publika će je pamtiti po maestralnim ulogama u ostvarenjima „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Život je lep“ ili „Mi nismo anđeli“.Pomagala rediteljimaNa Fakultet dramskih umetnosti upisala se 1977. godine i važila je za najtalentovaniju glumicu generacije u klasi sa Zoranom Cvijanovićem, Buletom Goncićem, Branimirom Brstinom i Oliverom Ježinom.- Imao sam sreću da poznajem Sonju. Igrala je u mom filmu „Tango je tužna misao koja se pleše“. Kao glumica bila je veoma zahvalna za režisere jer je svojim idejama pomagala kvalitetu filma. To se najbolje osetilo kod Miše Radivojevića, gde ona nije bila glavna glumica. U ostvarenju „Dečko koji obećava“ bila je taj dečko koji je obećao režiseru dobar film - priseća se Puriša Đorđević, koji je pratio glumičin rad i u teatru:- Manje se zna da je Sonja u sopstvenoj režiji radila pozorišne komade, koji nisu imali ime niti su bili od nekog poznatog pisca. Ti komadi bili su delo Sonje Savić, koja je na sceni pokušala da promeni pozorišni život u Beogradu. Danas mogu mirno da kažem da je ona bila retka ličnost i najbolja glumica i teško da će je iko prevazići.

Iskulirali peticiju

Uloga karijereŽIVOT JE LEPUlogu karijere Sonja Savić ostvarila je u filmu „Život je lep“ Bore Draškovića, za koju je nagrađena u Veneciji. Muzičku numeru, koja se i danas rado čuje, otpevala je njena velika prijateljica Bebi Dol.

REAGOVANJAMiroslav IlićPamtiću je do grobaBili smo dobri, dobri drugari. Pamtiću je do kraja života i neka joj je laka crna zemlja.Bule GoncićBila mi je kao sestraMoje prijateljstvo sa Sonjom datira iz perioda kad sam imao sedam godina. Bili smo kao brat i sestra. To su stvari o kojima ne bih želeo da govorim u javnosti, neka moja lična tragedija. Mi smo generacija koja je presečena ratom u najboljim godinama. Izgubili smo motivaciju, ambiciju i snagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track