Najnovije vesti

Preminuo pisac Hening Mankel
Foto: Profimedia

Posle duže bolesti

Preminuo pisac Hening Mankel

Pop kultura
16:52h
Mankel, koji je 2014. objavio da je oboleo od raka, umro je mirno noćas u Geteborgu, saopštio je izdavač Leopard na svom internet sajtu

STOKHOLM - Švedski pisac krimi bestselera Hening Mankel (Henning Mankell) umro je noćas posle duže bolesti u 68. godini, objavio je danas njegov izdavač u Stokholmu.

Mankel, koji je 2014. objavio da je oboleo od raka, umro je mirno noćas u Geteborgu, saopštio je izdavač Leopard na svom internet sajtu.

Autor je policijskih romana i "otac" čuvenog komesara Kurta Valandera. Za sobom je ostavio oko četrdeset dela, od kojih 12 u seriji Valander i dvanaestak za decu, koji su prodati u više od 40 miliona primeraka širom sveta i prevedeni na 38 jezika.

"Solidarnost sa slabim i ugnjetavanim prožima njegovo delo kao crvena nit", navodi se u saopštenju izdavačka kuća Leopard koju je on osnovao 2001. sa izdavačem Danom Izraelom.

Mankel, koji je živeo između Švedske i Mozambika, jedan je od vodećih pisaca nordijske krimi literature uz Stiga Lašona, Jua Nesbea, Analdira Indridasona, Maj Ševalj i Pera Valea.

Bio je oženjen ćerkom reditelja Ingmara Bergmana, Evom Bergman.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...