GLUMAC MILOŠ TIMOTIJEVIĆ ZA KURIR: Kultura nam je u odličnom stanju!
Foto: Vladimir Sporčić

Ne gubi nadu

GLUMAC MILOŠ TIMOTIJEVIĆ ZA KURIR: Kultura nam je u odličnom stanju!

Pop kultura -
Stvarno to mislim. Imamo vrhunske filmske i pozorišne radnike, pisce i slikare. Problem je u institucijama kulture i kako država gleda na nju

Glumac Miloš Timotijević privukao pažnju javnosti angažmanom u rediteljskom prvencu Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“, ali ga je publika zavolela kroz uloge u serijama „Vojna akademija“ i filmu „Ničije dete“.Bogatoj lepezi likova u uniformi nedavno je dodao poručnika Zeca u hit seriji RTS „Čizmaši“.Prva glavna uloga- Pre snimanja nije dovoljno samo naučiti tekst, kao što većina misli. Pripreme za „Čizmaše“ su obilovale časovima jahanja i čitanjem o epohi, jer morate razumeti istorijski momenat u koji je smeštena radnja romana, pa samim tim i serije. Po mnogima su te godine bile ključne za dalji tok naše istorije. Izdaja u vojsci je jedna od najznačajnijih tema i naše priče - kaže Timotijević.Naš sagovornik bio je hvaljen i za ostvarenu epizodu u filmu „Stršljen“ Gorčina Stojanovića, a igrao je bildera Tadiju kod Momčilovića u „Sedam i po“. Reditelji ga uvek vide kao idealnog vojnika.- Pošto sam u proteklih nekoliko godina dosta igrao vojna lica, imam ponekad utisak da se moji vojnički dani nisu ni završili - iskren je Miloš i dodaje:- Mene kao glumca uvek zanima ko je taj čovek koji nosi uniformu, kakav je, koji su njegovi strahovi, njegova nadanja i kad to rešim, a onda samo obučem uniformu. Uloga u „Čizmašima“ ipak mi je jedna od omiljenih.Miloš Timotijević upisao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1993. godine, i to iz drugog pokušaja, a tek će sledeće godine u filmu „Vlažnost“ odigrati svoju prvu glavnu ulogu.Izgubio iluzije- Sve iluzije sam izgubio onog trenutka kad sam počeo da radim, što je bilo pre više od 20 godina. Moja faza idealizacije profesije kojom sam odlučio da se bavim tada se i završila. Ostala su samo nadanja da će naš poziv povratiti željeno mesto u društvu. Kultura je u odličnom stanju! Stvarno to i mislim. Problem je u institucijama kulture i kako država i sprege vlasti gledaju na nju. Mi i dalje imamo vrhunske filmske, pozorišne radnike, pisce, slikare, muzičare... Ali prostor koji dobijaju u medijima i u budžetima je zanemarljiv. U tome je problem - zaključuje Timotijević.

O saradnji s DžolijevomANĐELINA JE NAPRAVILA LOŠ FILMTimotijević je napadan zbog angažmana u filmu „U zemlji krvi i meda“ holivudske glumice i rediteljke Anđeline Džoli:- Sve je to politička igra, nekome je odgovaralo da se u tom trenutku priča o filmu, a ne o raznim aferama, korupciji i lopovluku koji vlada ovom zemljom decenijama. Mislim da taj film ne zavređuje neku veliku pažnju. Prosto nije dobar film. A što se tiče neke naše nove saradnje, nikad se ne zna.

Nepravda prema filmu „Ničije dete“ZASLUŽIO NOMINACIJU ZA OSKARATimotijević igra vaspitača u filmu „Ničije dete“, koji je naš kandidat za evropskog Oskara.- Za razliku od sporta, politike, ekonomije, umetnost ne živi od nagrada. Moram priznati da sam bio vrlo razočaran što film koji je dobio toliko svetskih i domaćih nagrada nije i naš kandidat za nagradu Američke filmske akademije, ali pretpostavljam da to ide na čast ljudima koji su o tome odlučivali - ogorčen je Timotijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track