JAVNI TEROR TAJNIM DOSIJEIMA: Srpska reč na Sajmu knjiga

Izdavačka kuća

JAVNI TEROR TAJNIM DOSIJEIMA: Srpska reč na Sajmu knjiga

Pop kultura -
Radi se o zborniku novinskih i publicističkih napisa, naučnih i istraživačkih projekata, političkih i stručnih stavova i dokumenata, tematski posvećenih mehanizmima i posledicama delovanja ovdašnjih tajnih policija, otuđenog i ideologizovanog oružja svake vlasti protiv vlastitih građana i svake vrste njihove slobode, sve do golog fizičkog terora nad njima

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Srpska reč" se na 60. Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga predstavila svojim ranijim izdanjima, ali i jednim sasvim svežim, knjigom "Javni teror tajnim dosijeima".

Radi se o zborniku novinskih i publicističkih napisa, naučnih i istraživačkih projekata, političkih i stručnih stavova i dokumenata, tematski posvećenih mehanizmima i posledicama delovanja ovdašnjih tajnih policija, otuđenog i ideologizovanog oružja svake vlasti protiv vlastitih građana i svake vrste njihove slobode, sve do golog fizičkog terora nad njima.

Knjiga se najvećim delom odnosi na političku i institucionalnu borbu, tokom prethodnih dvadesetak godina, a naročito posle petooktobarskog prevrata 2000, da se obelodane tajni dosijei ne samo eksponiranih političkih protivnika režima nego i svih drugih javnih ličnosti i običnih građana, koji su dosijee dobili i bez svog znanja i bez vlastitih "zasluga", ali su trpeli posledice rezervisane za najljuće protivnike vlasti. Poseban akcenat u toj borbi pripada demaskiranju "zaslužnih" građana, saradnika i doušnika iz najviših slojeva društvenog i javnog života i vlasti, čija uloga u formiranju tajnih policijskih dosijea ljudi iz njihove neposredne okoline ima ne samo "stručnu", "bezbednosnu" ili "profesionalnu", nego i duboko (ne)moralnu i anticivilizacijsku dimenziju.

Možda najbolji motivacioni odnos knjige prema ovoj temi kao društvenom i političkom fenomenu dat je i na koricama izdanja, a pripada Vuku Draškoviću, jednom od predvodnika borbe da se ova osetljiva ali kapitalna istorijska tema dostojanstveno skine sa dnevnog reda nacije, njene istorije, politike i ukupnog identiteta:

"Ne postoji u današnjoj Srbiji ni najuticajniji čovek, ni ministar, ni tajkun, ni stranka, niti medij. Iznad svakog, iznad svega je - Služba. Hidra sa hiljadama glava i pipaka u strankama vlasti, u strankama opozicije, među poslanicima, ministrima, vladikama, sudijama, novinarima, među akademicima, bogatašima, robijašima, kriminalcima, ubicama... Služba nije samo mreža hiljada i hiljada ljudi, kojima je vrhovni ideal očuvanje opšte truleži u Srbiji. Očuvanje bespuća. Očuvanje nesreće, kao izvora slave i sreće tih apostola našeg, i nacionalnog i državnog, gašenja. Služba je antimisao. Dželat slobode, napretka, budućnosti. Stražar u logoru. Ona tuži, sudi, žigoše, odlikuje, ubija, kadrira, miri, zavađa, oslobađa, ucenjuje, smenjuje, procenjuje, ocenjuje.”

Izdavačka kuća "Srpska reč" već godinama se na Sajmu knjiga predstavlja novim izdanjima, i uvek na istom prepoznatljivom štandu u centru glavne hale Beogradskog sajma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track