KOME ZAKON LEŽI U TOPUZU, TRAGOVI MU SMRDE NEČOVEČSTVOM: Ovako je govorio veliki Njegoš!
Foto: Wikipedia

Njegove reči se još lome Lovćenom

KOME ZAKON LEŽI U TOPUZU, TRAGOVI MU SMRDE NEČOVEČSTVOM: Ovako je govorio veliki Njegoš!

Pop kultura -
Njegoš se smatra jednim od najvećih srpskih pesnika, poštovan je kao pesnik i filozof, a najpoznatiji je po svojoj epskoj poemi „Gorski vijenac“, koja se smatra za remek-delo srpske

Vladika Petar Drugi Petrović Njegoš upokojio se na današnji dan 1851 godine. Bio je epski pesnik, autor dramsko-epskog dela "Gorski vijenac". Kao državnik postavio temelje moderne države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze.Za života je bio poznat kao vladika Rade Tomov. Njegoš je udario temelje moderne države uspostavljanjem organa vlasti: Senata, Gvardije i Perjanika i uvođenjem plaćanja poreza. Objedinio je svetovnu i versku vlast proterivanjem guvernadura Radonjića iz zemlje, čime je ukinuta tradicionalna podela vlasti između guvernera koji se oslanjao na Zapad i episkopa koji se oslanjao na Rusiju.

Njegoš se smatra jednim od najvećih srpskih pesnika, poštovan je kao pesnik i filozof, a najpoznatiji je po svojoj epskoj poemi „Gorski vijenac“, koja se smatra za remek-delo srpske i južnoslovenske književnosti.

Druga njegova važna dela su „Luča mikrokozma“, „Ogledalo srpsko“ i „Lažni car Šćepan Mali“.

Njegoš je sahranjen u maloj kapeli na Lovćenu, koju su srušili Austrougari u Prvom svjetskom ratu. Njegovi ostaci su premešteni u Cetinjski manastir, a potom u obnovljenu kapelu 1925. Kapela je uz podršku jugoslovenske vlade 1974. zamenjena Meštrovićevim mauzolejom.

Ovako je zborio veliki Njegoš:

* Ćud je ženska smiješna rabota!Ne zna žena ko je kakve vjere;stotinu će promijenit vjerahda učini što joj srce žudi.

* Strah životu kalja obraz često.* Ko na brdo, ak i malo, stojiviše vidi no onaj pod brdom.

* Oči zbore što im veli srce.

* Teško zemlji kuda prođe vojska.

* Tvrd je orah voćka čudnovata,ne slomi ga, al zube polomi!

* Svak je rođen da po jednom umre,čast i bruka žive dovijeka.* Vuk na ovcu svoje pravo imaka tiranin na slaba čovjeka;al tirjanstvu stati nogom za vrat,dovesti ga k poznaniju prava,to je ljudska dužnost najsvetlija!

* Samoobmana je ubitačna i za ljude i za narode.* Što ljudi hoće, to i vreme trpi.* Budale su s očima slepekoje vide, a zaludu vide.

* Iza tuče vedrije je nebo,Iza tuge bistrija je duša,Iza plača velje pojača.* Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom.* Bez muke se pesma ne ispoja,bez muke se sablja ne sakova!

* Junaštvo je car zla svakojega,a i piće najslađe duševno,kojijem se pjane pokoljenja.Blago tome ko dovijek živi,imao se rašta i roditi!

* Vječna zublja vječne pomrčinenit dogori niti svjetlost gubi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track