DEJAN SAVIĆ: Odlazim tek kad Vlada odluči!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ne da se: V. d. upravnika Narodnog pozorišta

DEJAN SAVIĆ: Odlazim tek kad Vlada odluči!

Pop kultura -
Problem dan nacionalnog teatra ostao pomalo u senci još nerazjašnjenog imenovanja prvog čoveka jedne od najznačajnijih kulturnih institucija

Dan Narodnog pozorišta u Beogradu juče je svečano proslavljen tradicionalnom dodelom godišnjih nagrada, a priznanje „Raša Plaović“ pripalo je glumcu Slobodanu Beštiću.Svečani govor Dejana Savića, v. d. upravnika, protekao je u znaku aktuelnih spekulisanja o još uvek nerešenom stanju u nacionalnom teatru povodom izbora novog upravnika.- Ne postoji takva predstava koja bi mogla da predstavi svet kakav je postao danas. Svedoci smo ružne kampanje po medijima u kojima se provlači ime nacionalnog teatra. Narodno pozorište u poslednjih nekoliko sezona beleži rekordnu posetu i za tri koplja odskače od opšteg sivila i konstantne propasti u koju srlja naša kultura - naglasio je Savić i dodao:- Uvažene kolege, akademike i umetnike ne zabrinjava takva situacija, niti katastrofalan Zakon o kulturi, potpuni nedostatak kulturne politike i strategije kulturnog razvoja, činjenica da pojedine institucije od nacionalnog značaja više ne rade nego što rade, ili ne rade uopšte. Umesto svega toga, oni su zabrinuti za Narodno pozorište, koje je u svakom pogledu iznad ovakve situacije, prevashodno zahvaljujući trudu zaposlenih i publike, koja nam poklanja svoje poverenje.Savić je istakao da, kada se sve sagleda, vidi se da je upućeno pismo „slabo prikriven deo političke kampanje koja je u toku i borbe za resurse Narodnog pozorišta“.- Što se mene lično tiče, kada Vlada donese odluku, ja ću je bez reči ispoštovati - kaže Savić.Podestimo, reditelj Božidar Đurović je pre osam meseci izabran na konkursu, ali njegovo imenovanje za upravnika još nije odobrila Vlada.

Slobodan BeštićNAJVAŽNIJA NAGRADASlobodan Beštić dobitnik je nagrade „Raša Plaović“, koja afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume u prošloj sezoni, za ulogu Tomasa Bernharda u predstavi „Moje nagrade“.- Za ovaj svečani događaj bilo mi je potrebno odelo pošto su navikli da me viđaju bez majice po kiši ili u pohabanoj trenerci - našalio se Beštić i istakao da je ovo prvi put da dobija nagradu od nacionalnog teatra i da bi, kako kaže, bio cinik ako bi rekao da je ovo priznanje kao i sva druga:- Ovo je najvažnija nagrada za mene. Sada sam slobodan da se svima predstavljam kao dobitnik „Raše Plaovića“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja