DRUGAČIJA PERSPEKTIVA SMRTI: 12 legendarnih rok pesama koje opisuju ovo iskustvo!
Foto: Profimedia

Pripremili su nas

DRUGAČIJA PERSPEKTIVA SMRTI: 12 legendarnih rok pesama koje opisuju ovo iskustvo!

Pop kultura -
Klasični rok žanr živi i dan danas. To je zvuk koji nikada neće umreti među vernim i novim fanovima podjednako. Odgovarajuće, ove pesme su iz ere koja se bavi predstojećom sudbinom i sa čime ćemo se svi suočiti u našim životima, umiranje.

Suočavanje sa smrću je jako teško, ako ne i nemoguć zadatak. Ovi bendovi ponudili su nam neke smernice, ili su nam bar malo bacili svetla na ovu situaciju, sa nezaboravnim rečima koji se poklapaju sa instrumentima.1. "Great Gig In The Sky" (1973) - Pink Floyd

Nema teksta u ovoj "jezivoj" pesmi, koj aje potpuno - Pink Flojd koncept - pesma koja je jednostavno trebalo da zvuči kao umiranje. Plač pevačice Kler Tori u pesmi verovatno dolazi od benda koji joj je rekao:"Ovde nema reči. Ovo je pesma o umiranju - samo pevaj o tome." U samo jednom tejku, ona je objasnila!

2. "Castles Made Of Sand" (1967) – Jimi Hendrix

Ovde postoje 3 priče. Prva strofa je o njegovom metaforičkom bratu koga je odvela socijalna služba. Druga strofa bavi se čovekom i njegovom smrti. Treća strofa o tome kako talasi odnose njegovu majku u metaforičkom smislu i na samom kraju on sebe oslobađa ovog zemaljskog tela.U suštini, "zamkovi napravljeni od peska, sklizavaju u more, na kraju." Svi ćemo neizbežno sresti svoj kraj.

3. "Candle In The Wind" (1973) – Elton John

Ova pesma napisana je kao sećanje na Merilin Monro. A onda je prepravljena kao oda Princezi Dajani 1997. godine. Pesma ima osećaj saosećanja za one koje smo izgubili i zato tako lepo zvuči, ali ipak žalosno.

4. "Spirit In The Sky" (1969) – Norman Greenbaum

"Kada umrem i kada me sahrane, idem na najbolje mestoKada legnem da umremIdem pravo do duhova na nebu"Ovo je poprilično direktna pesma koja se odnosi na smrt. Normanov klasični rok hit bio je u preko 50 filmova i bezbroj tv emisija i reklama. Pesma je himna koja odjekuje ali i služi kao podsetnik da je kraj života neizbežan.

5. "Ohio" (1971) – Crosby, Stills, Nash & Young

"Ohajo" je napisao Nil Jang, a izvode je Krozbi, Stils, Neš i Jang kao odgovor na proteste i pucnjavu u Kent državi 1970. godine. Pesma je postala himna kaunter kulture dekade.

6. "Knockin' on Heaven's Door" (1973) – Bob Dylan

Dilanova pesma "Knockin On Heavens Door" je izvođenje nečega što zaista možete da čujete na sahrani. I zaista je ova pesma izvođena milion puta na takvim događajima. Dilan je dugačko životno putovanje i smrt uspeo da svede u samo 2 i po minuta.

7. "(Don't Fear) The Reaper" (1976) – Blue Öyster Cult

Tekst ove pesme je korisni podsetnik da se ne treba plašiti smrti kada joj se približavate i umesto toga treba ućivati u momentima koji su nam ostali sa onima koji su uz nas i koje volimo. Bend objašnjava da se radi o "večnoj ljubavi".

8. "Dancing With Mr. D" (1973) – Rolling Stones

"Da li će to viti otrov koji ću sipati u čašu?Hoće li biti sporo ili brzo?""D" u naslovu odnosi se na smrt (death), Kit Ričards je koketirao sa smrću ceo svoj život, uključujući narkomaniju, kućne požare, brutalne padove i relativno skoro - strujni udar između ostalih stvari. Možda je Džeger baš imao Ričardsa na umu dok je pevao ovu pesmu.

9. "Dream On" (1973) – Aerosmith

Ova pesma je lansirala Aerosmit u vrtoglave visine rokenrola. Stiven Tajler se seća delova života koje je već iskusio ili propustio, a smrt može da stigne već sutra. Jednostavno nikad se ne zna, a ako može da vas zamoli za jednu stvar, onda je to da sanjate i nastavite da živite svoj život.

10. "Save the Life of my Child" (1968) – Simon & Garfunkel

Ova pesma je priča o majci koja moli za pomoć jer se njenom detetu bliži kraj života smrtonosnim skokom. Poslušajte pesmu pa ćete shvatiti celu priču.

11. "Hey Joe" (1965) – Jimi Hendrix

Pesmu su snimili i izvodili mnogi umetnici od kada se prvi put pojavila tokom 60-ih godina, ali najpopularnija je bila kada je objavio Džimi Hendriks kao debi singl. Ona se bavi pričom o čoveku i eventualnim ubistvom njegove supruge.

12. "In My Time Of Dying" (1975) – Led Zeppelin

Led Cepelin nija napisao ovu pesmu (ovo je stara gospel melodija), ali ono šta su uradili sa njom je zaista pretvaranje u pravu rok legendarnu pesmu. Pevač Robert Plant moli za oproštaj od svojih bezbroj grešaka u životu na svom uzbudljivom životnom putu, a Džimi Pejdž nudi nezaboravan slajd na gitari.

(OmgFacts)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track