DUŠAN KOVAČEVIĆ: Nagovorio sam Slavka Štimca da zaigra u pozorištu!
Foto: Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Akademik i dramski pisac otkriva

DUŠAN KOVAČEVIĆ: Nagovorio sam Slavka Štimca da zaigra u pozorištu!

Pop kultura -
Darko Bajić i ja smo ga ubedili da se vrati na scenu u komadu „Klaustrofobična komedija“, čija će premijera biti 23. decembra

Akademik i dramski pisac Dušan Kovačević uveliko radi na scenariju za svoj novi film, koji piše s rediteljem Goranom Markovićem.Glavna uloga u tom ostvarenju pripašće psu, a deo ekipe činiće Momčilo Bajagić Bajaga i Kovačevićeva ćerka Lena.- Trenutno se dogovaram s Bajagom da komponuje nekoliko pesama, a Lena će ih otpevati. Film je priča o muzičkom životu u Beogradu. Goran Marković bi trebalo da ga režira, a posle novogodišnjih praznika ćemo znati kad će se snimati - kaže Kovačević.A do tada, u Zvezdara teatru 23. decembra će ponovo biti izveden njegov kultni tekst „Klaustrofobična komedija“, koji su čak 198 puta odigrale legende glumišta Bata Stojković, Žarko Radić, Danilo Lazović, Mihailo Janketić, Seka Sablić i balerina Sonja Žugić. Premijera je bila 1986. godine, a predstavu je videlo 82.928 ljudi. U novoj postavi, posle 20 godina na scenu se vraća Slavko Štimac, koji će tumačiti lik Teje Kraja, koga je igrao Žarko Radić. Uz njega su u podeli Ljubomir Bandović, Marko Janketić, Nevena Ristić i Jovana Stojiljković.Neodigrana do kraja- Bili smo primorani da devedesetih skinemo tu predstavu jer je većina glumaca otišla da snima film „Podzemlje“. Ostala je neodigrana do kraja i nije iscrpila sva svoja značenja. Darko Bajić, reditelj kuće, okupio je glumce koji mogu da bude energetski i umetnički jednaki ekipi koja je igrala krajem osamdesetih. Drago mi je što će prvi put posle mnogo vremena u pozorištu Slavko Štimac igrati glavnu ulogu. Nismo ga previše ubeđivali reditelj i ja - otkriva pisac.Teatar na Zvezdari koji vodi Dušan Kovačević dospeo je na naslovne strane zbog dugovanja prema glumcima.- Morali smo krajem sezone da obnovimo krov. Kasnili smo sa isplatom tri meseca, ali sada je sve ispunjeno i to se više neće ponoviti. Malo ljudi zna da je Zvezdara teatar od 2000. godine do 2013. izidan od sopstvenih sredstava. Ni država ni Grad nisu uložili skoro ni dinara. Morali smo da odredimo da li je prioritet da glumci dobiju honorare a da naša kuća prokišnjava i da ne bude predstava. Raduje me što, uprkos krizi i nemaštini, imamo vrlo uspešnu sezonu, a ulaznice za decembar su već rasprodate - objašnjava Kovačević, čiji tekstovi su hit u regionu, a nedavno su igrani čak i u Albaniji:

Izvodili je 198 puta... Žarko Radić i Danilo Bata Stojković
Izvodili je 198 puta... Žarko Radić i Danilo Bata Stojković

Vole ga u Tirani- U Tirani su bile dve premijere po mojim dramama „Doktor Šuster“ i „Profesionalac“. Glumac koji igra glavne uloge je prijatelj Bekima Fehmijua i preveo je komad. Dogovaramo se da dođu u Beogradu. Nisam mogao da odem da je pogledam. Spremaju se u Zagrebu „Maratonci“, kao i u Trstu i Skoplju - zaključuje Kovačević.

O stanju u svetuNOVOG RATA NEĆE BITIDušan Kovačević smatra da svetu ne preti novi veliki rat.- Da bi počeo treći svetski rat, moraju da se sudare dve sile sa atomskim naoružanjem. Pošto jedna sila u ovom trenutku nema atomsko oružje, nema ni rata. Ovi se bave terorizmom zato što nemaju ozbiljnije oružje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track