TUŽNO: U podrumu trune 750 dela Olje Ivanjicki!
Foto: Zorana Jevtić

Šest godina nemaju rešenje za zadužbinu

TUŽNO: U podrumu trune 750 dela Olje Ivanjicki!

Pop kultura -
Do okončanja spora između Fondacije i države oko testamenta slavne umetnice, sve što je ostavila za sobom, a tu spadaju i dve Pikasove grafike, ostaje u depou Istorijskog muzeja

Zaostavština Olje Ivanjicki i skoro šest i po godina nakon njene smrti nije dostupna javnosti i trune u podrumu.O slikama, garderobi, poklonima i nameštaju koji je velika umetnica ostavila iza sebe trenutno se stara privremeni staratelj Istorijski muzej Srbije, a traje spor između Fonda Olge Olje Ivanjicki i države.- Olja je za života ostavila samo usmeni testament, čije deo država osporava. Ona je osnovala fond koji bi trebalo da se bavi njenim delom posle smrti. Nikome imovinu nije ostavila lično, već fondaciji. Pokušavamo da zaostavštinu učinimo dostupnu javnosti. Prošlo je već šest i po godina i niko ne preuzima ništa kada je o tome reč - kaže za Kurir Mirko Mrkić Ostroški, član Fonda:- U martu je zakazan nastavak suđenja. Ostalo je preko 750 njenih dela i dve grafike Pikasa, kao i dela mnogih njenih kolega. Ona je ostavila dovoljno sredstava da bi mogao da se izgradi muzej koji je želela. Država nije dozvolila da se u njenom stanu otvori atelje i sad on zvrji prazan.

Ovde su zasad pohranjena umetnička dela... Istorijski muzej Srbije
Ovde su zasad pohranjena umetnička dela... Istorijski muzej Srbije

Od odlaska Olje Ivanjicki 24. juna 2009. priređeno je 29 izložbi, uglavnom iz privatnih kolekcija, dok dela koja su bila u njenom vlasništvu i dalje čekaju da izađu pre publiku.- Mi ćemo poštovati odluku suda. Ako je vlasnik država, kao muzej zainteresovani smo za sve što je posle Olje ostalo, a ako nije, onda ćemo sve ovo o čemu se staramo duže od šest godina predati novom vlasniku - rekla je Dušica Bojić, koja vodi Istorijski muzej.

InicijativaULICA DA NOSI OLJINO IMEFond Olje Ivanjicki pokrenuo je internet peticiju da se jedna ulica u Beogradu nazove njenim imenom. Njihov predlog je da se preimenuje Zadarska ulica, koja pripada ambijentalnoj celini Kosančićevog venca, u kome je i Olja Ivanjicki stvarala više od pola veka. Predlog će uskoro biti podnet i Skupštini grada.

Pablo Pikaso
Pablo Pikaso

ČINJENICEOlga Olja Ivanjicki rođena je 1931. godineŽelja joj je bila da se njen muzej sagradi na preseku osa ulica Zadarske i Kralja PetraSaobraćajni institut CIP uradio je idejno arhitektonsko rešenjeŠest i po godina traži se rešenje spora između Fondacije i države 750 dela ostavila Olja2 grafike Pabla Pikasa u njenoj kolekciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track