NJEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Blagoslov za rad i projekte fondacije Srpski legat
Foto: FB

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Blagoslov za rad i projekte fondacije Srpski legat

Pop kultura -
U veoma srdačnom susretu sa Patrijarhom srpskim, članovi Fondacije, kantautor g. Željko Vasić i upravnik Srpskog legata g. Goran Ličanin, predstavili su rad i projekte ovog društva koje se bavi očuvanjem i promovisanjem kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda.

U kratkom izlaganju oni su posebno istakli da Srpski legat ima takođe za cilj da svojim sistematičnim, a u isto vreme i savremenim pristupom prikaže da zadužbinarstvo nije izumrlo i da su danas svi pozvani da budu njegovi aktivni delatelji.

Kao posebno značajne projekte Fondacije oni su izdvojili promociju pojedinih sredina i gradova koje su postigli organizacijom putujućih izložbi, sabirajući na jedno mesto u formatu info panoa najzanimljivije: istorijske, geografske, demografske, verske, kulturološke, etnografske i privredne podatke tih delova Srbije.

Kompleksnost prikupljanja i obrade ovih podataka podrazumeva saradnju sa različitim institucijama: Zavodom za statistiku Srbije, verskim institucijama, muzejima, arhivom, lokalnim upravama, kompanijama i drugim. Prva takva putujuća izložba koju su posetili žitelji istočne Srbije organizovana je u Zaječaru uz svesrdnu pomoć i podršku Eparhije timočke i Preosvećennog Episkopa g. Ilariona. Jedna od sledećih izložbi obrađivaće kulturološko nasleđe grada Sombora.

Rezultati ovakvih prezentacija pokazali su da je to jedan od kvalitetnijih načina da se promoviše Srbija, a u isto vreme znanje o kulturnom nasleđu našeg naroda obnovi i dopuni kao i da se podstakne stanovništvo da bude još svesnije vrednosti sredine u kojoj žive.

Članovi Srpskog legata poklonili su Patrijarhu i prve primerke njihovog izdanja - knjige za decu Srpske poslovice, koja na jedan savremen i dopadljiv način u obliku stripa našim najmlađima želi da približi životne vrednosti narodne mudrosti oličene u kratkim izrekama.

Prijemu je, ispred redakcije Svetosavskog zvonca, prisustvovao i g. Dimitrije Stikić.

Njegova Svetost je blagoslovio i podržao rad Fondacije sa željom da u svom budućem radu dobiju što širu podršku i državnih institucija.

Takođe, Patrijarh je blagoslovio i saradnju Svetosavskog zvonca, zvaničnog glasila Srpske Pravoslavne Crkve za decu, i Srpskog legata na zajedničkim projektima posvećenim edukaciji najmlađih o našoj veri, istoriji i tradiciji.

(Srpskilegat.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track