NAKON 20 GODINA: Veliki povratak Slavka Štimca
Foto: Nemanja Pančić

Aktuelno klaustrofobična komedija nakon 30 godina

NAKON 20 GODINA: Veliki povratak Slavka Štimca

Pop kultura -
Uspeh na premijeri komada Dušana Kovačevića u Zvezdara teatru gromoglasnim višeminutnim aplauzom nagrađena glumačka ekipa s Ljubomirom Bandovićem na čelu

Komad „Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića, a u režiji Darka Bajića, vratio se na scenu Zvezdara teatra sinoćnom premijerom nakon tri decenije. Ovaj komad bio je razlog povratka glumca Slavka Štimca na pozorišne daske nakon 20 godina u ulozi pisca Teje Kraja.

- Onaj ko bude gledao ustanoviće jednu stvar koja je neverovatna, a to je da se mnogo toga nije promenilo. Odnosi dva brata, jednog političara i umetnika, kao rasprava o životu i umetnosti. Večita su ta pitanja. Nije ništa bitno napredovalo, ali se nadam da nije strašnije - rekao je Kovačević i dodao:

- Mi se tog vremena pre 30 godina sećamo s nostalgijom, a u stvari se sećamo mladosti, koja je u suštini lepa. Ova klaustrofobija, ono koliko se osećate slobodno ili ne, bila je i tada - zaključio je čuveni dramski pisac.

Tokom dva sata trajanja predstave publika je aplauzom i smehom pozdravljala odlično izvođenje Ljubomira Bandovića, koji tumači glavni lik Save Odžačara, ulogu po kojoj je bio poznat Bata Stojković, kao i Marka Janketića u ulozi Vuleta Milicionera, koji su na ironičan način predstavili situaciju u društvu i odnos društva prema umetnosti i ljubavi.

Gromoglasnim aplauzom i uz komentar da „ovako dobar tekst ne podleže vremenu, on je dobar uvek“, publika je višeminutnim ovacijama pozdravila ekipu glumaca, u kojoj su i Slavko Štimac, Zoran Cvijanović, Jovana Stojiljković i Nevena Ristić.

Ova crnohumorna drama ili gorka komedija, kako kaže Kovačević, može imati i naslov „Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom“.Među mnogobrojnom publikom bili su i Nina Janković, Iskra Brajović, Milan Gromilić, Milena Dravić i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track