(VIDEO) MOŽE LI DEDA MRAZ BITI ZELEN? Evo kako se menjao kroz vekove.Koji vam se najviše sviđa
Foto: Profimedia

Raznobojni

(VIDEO) MOŽE LI DEDA MRAZ BITI ZELEN? Evo kako se menjao kroz vekove.Koji vam se najviše sviđa

Pop kultura -
Deda Mraz se po raznim zemljama i predelima sveta drugačije zamišlja, ima drugačije ime, poreklo i izled. Ali, jedno je sigurno, na legendi o dobroćudnom, belobradom dekici koji sa dalekog severa svet obilazi sankama koje vuku njegovih 9 irvasa i daruje poklone deci, odrastale su mnoge generacije.

Source: Santa and Mrs. Claus dance the christmas carlton by ViralClipsDaily on Rumble

U Rusiji se Deda mraz često pojavljuje i u plavoj odori. Legenda kaže da živi negde na Sibiru a njegove sanke ne vuku irvasi nego konji, takozvana 'ruska trojka'. 'Ded Moroz', ruska verzija Deda Mraza ima to zadovoljstvo da sa svojom pratiljom, Sneguročkom, obilazi tople domove i daruje poklone.

Russia-Ded Moroz and Snegurochka (Grandfather Frost and the Snow Maiden): Similar to Santa Claus, Ded Moroz brings...

Posted by Gentleman Traveler "Fashion Arts History Ancient & Modern" on Wednesday, December 23, 2015

Protestanti u Nemačkoj u 16. veku nisu slaviili svece pa im je bila potrebna nova božićna tradicija. Tako je beba Isus "Christkind", postao taj koji donosi poklone. Vremenom je postalo besmisleno da beba donosi poklone, pa je Isusa Hrista zamenila vila. Do 19. veka Kristkind je nosila zlatni plašt po ugledu na nirnberškog zlatnog anđela.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Takođe, brojne paralele povučene su između Deda Mraza i Odina, glavnog božanstva germanskih naroda pre njihovog pokrštavanja. Odin je ponekad spominjan kako predvodi veliku grupu lovaca kroz nebo tokom germanskog praznika Jola. Poetska Eda i Prozna Eda opisuju Odina kako jaše osmonogog konja po imenu Sleipnir koji može da preskoči velike razdaljine, što je podstaklo poređenja sa Deda Mrazovim irvasima. Odin je nazivan brojnim imenima u skandinavskoj poeziji, od kojih neka opisuju njegov izgled ili ulogu, a sve se mogu prevesti kao 'dugobradi'.

Prema legendi deca bi ostavila svoje čizme napunjene šargarepama, slamom ili šećerom kod dimnjaka da ih pojede Slepnir. Odin bi zatim nagradio ljubaznost te dece zamenivši hranu za Slepnira poklonima ili slatkišima.

Prior to Christianization, the Germanic peoples (including the English) celebrated a midwinter event called Yule (Old...

Posted by Rue Du Plaisir on Wednesday, December 23, 2015

Neke finske legende ne opisuju Deda Mraza kao veselog i dobroćudnog deku. Prema njima, Deda Mraz je sličniji đavolu nego svecu koji daruje poklone. On je kažnjavao nevaljalu decu. Ova verzija Deda Mraza je imala rogove i mogućnost da oduzme Božić.

1.- Se cree que el Nuuttipukki que se originó como tradición en Laponia, él es hombre que se viste con terribles cuernos...

Posted by Espanto on Friday, December 4, 2015

Sveti Nikola je jedna od inspiracija za Deda Mraza. On je bio episkop Mire u Likiji, pokrajine vizantijske Anadolije. Slavi se kao zaštitnik dece. Nikola je najčuveniji po svojim poklonima sirotinji. Nikola je kroz prozor ubacivao vreću sa zlatnicima. Tokom vekova priča se menjala, tako da je u jednoj verziji Nikola ubacio vreću sa zlatnicima kroz dimnjak, koji su upali u čarape koje su se sušile.

Foto:Printscreen
Foto:Printscreen

Holandski i belgijski Deda Mraz je takođe Sveti Nikola, a njegov pomoćnik Crni Petar se umesto njega penje po krovovima i spušta se niz dimnjak. Tako da je po legendi odeven u crno, garav po licu i nosi alate za čišćenje dimnjaka. Donosi sreću kada ga vidite, baš kao i svaki dimnjačar.

CURIOSIDADE FKWSinterklaas, The NetherlandsDutch Santa Claus is elderly, looks more like a pope than a jolly fat...

Posted by FKW - Centro Cultural de Idiomas on Wednesday, December 17, 2014

I italijanski Deda Mraz ima svoju pomoćnicu po imenu Befana. Ona je stara žena koja leti na svojoj metli i obilazi sve domove, a dobroj deci deli poklone. Ona takođe kažnjava decu koja su bila nevaljala, a umesto poklona daruje im komad uglja. Sva je crna i čađava jer se u kuće spušta niz dimnjak.

Image Source: http://www.sassilive.it/wp-content/uploads/02-tony-montemurro-cartolina.jpg Italy has a #Christmas witch...

Posted by William Young on Friday, December 11, 2015

U Britaniji Deda Mraz potiče iz 16. veka, a preživele slike iz tog doba ga prikazuju kao veselog debelog bradatog muškarca obučenog u dugu, zelenu odeću od krzna. On predstavlja duh dobrog veselja za vreme Božića.

from Wikipedia:"Father Christmas dates back as far as 16th century in England during the reign of Henry VIII, when he...

Posted by Cindy Purnell on Sunday, December 20, 2015

Srpski Božić Bata je nastao u 19. veku i karakterističan je samo za Srbe. Ali, kako je ceo svet prihvatio globalističku verziju Deda Mraza, Božić Bata je nestao. Pominje se u nekim dečjim pesmicama, a postoje samo pisani tragovi koji govore da Božić bata ima tamnu šubaru i kožni ogrtač, a na ramenu džak, pun raznih poklona.

Santa Claus, par Thomas Nast (1862)

Posted by Patrimoines de La Rivière - Vercors on Sunday, December 20, 2015

Globalni Deda Mraz "Santa Claus", nastao je krajem 19. veka kada ga je američki karikaturista Tomas Nast ilustrovao i objavio u jednom njujorškom magazinu.

Source: Greek Santa look-alikes run for children’s charity by ReutersNews on Rumble

Deda Mraz se pojavljivao u odeći različitih boja. Kasnije se crvena boja ustalila, kada ga je kompanija Koka Kola iskoristila za maskotu. Ova kompanija nastavila je da ga menja i prilagođava svojim potrebama, što mu je i donelo planetarnu slavu i popularnost.

Source: Santa offers a goodwill message to children by ReutersNews on Rumble

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track