(VIDEO) AUTOR HOBITA I GOSPODARA PRSTENOVA: Pre 123 godine, rođen je Tolkin
Foto: Profimedia

Tvorac savremene epske fantastike

(VIDEO) AUTOR HOBITA I GOSPODARA PRSTENOVA: Pre 123 godine, rođen je Tolkin

Pop kultura -
Na jučerašnji dan 1892. godine u Blumfontejnu, današnjoj Južnoafričkoj Republici, rođen je DŽ.R.R. Tolkin, rodonačelnik savremene epske fantastike.

Tolkin je bio profesor engleskog jezika, prvo na Univerzitetu u Lidsu, a zatim u Oksfordu, gde je ostao sve do penzionisanja 1959. godine. Ostvario je zapaženu karijeru i postao jedan od najznačajnijih filologa na svetu.

Međutim, danas je najpoznatiji kao tvorac Srednje zemlje i autor dela kao što su „Hobit“ i „Gospodar prstenova“, u kojima je stvorio sopstveni mitski svet, služeći se prozom u kojoj se osećaju uzori nordijskih saga i stare anglosaksonske poezije, sa središnjom temom sukoba dobra i zla. Istom imaginarnom svetu pripada i roman "Silmarilion".

Izvanredno je znao drevni norveški, a govorio je i razumeo dosta evropskih jezika od romanskih (francuski, španski i italijanski), germanskih (rani oblici nemačkog i holandskog, poput starog saksonskog), do baltičkih i slovenskih.Vrsni lingvista stvorio je čak petnaest veštačkih jezika, od kojih su najpoznatija dva vilovnjačka iz „Gospodara prstenova“: kvenija i sindarin.

Među njegovim najzapaženijim naučnim delima su kritičke studije: „Beovulf: čudovišta i kritičari“, „Bajke, kritička studija“, „Čoser kao filolog“…

Bio je član udruženja pisaca „The Inklings“ i blizak prijatelj K.S. Luisa. Preminuo je 02. septembra 1973. godine, u osamdeset prvoj godini života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track