VELIKA BOUVIJEVA TAJNA: Pozorišni reditelj otkriva od čega je Dejvid bolovao
Foto: Printscreen

Osamnaestomesečna borba

VELIKA BOUVIJEVA TAJNA: Pozorišni reditelj otkriva od čega je Dejvid bolovao

Pop kultura -
Legendarni muzičar Dejvid Robert Džons preminuo je u nedelju nakon 18 meseci borbe s teškom bolešću, a za njegovo stanje znalo je samo nekoliko, umetniku bliskih ljudi.

Source: David Bowie dead at 69 by ReutersNews on Rumble

Ivo van Hov, belgijski pozorišni reditelj koji je s Bouvijem radio na novom mjuziklu jedan je od retkih koji je znao od čega boluje britanski muzičar.

Bowie really enjoyed working with Van Hove in the past two years and Ivo van Hove loved to work with Bowie.

Posted by Harry van Heerden on Monday, January 11, 2016

"Bouvi je i dalje pisao, na svojoj samrtnoj postelji, gledao sam čoveka koji se bori, a borio se kao lav kroz sve to. Imao sam veliko poštovanje prema njemu“, rekao je van Hov za "Dutchnews.nl".

Hov je izjavio da je Bouvi bolovao od raka jetre, a to je saznao kada mu je Bouvi saopštio da neće dolaziti na svaku probu. "Pre otprilike 15 meseci mi je rekao da ima rak jetre, ubrzo nakon što je i sam saznao“, rekao je belgijski reditelj.

Brajan Ino, muzički producent koji je s Bouvijem radio na nekoliko albuma, oglasio se s informacijom da mu je Bouvi napisao pismo pre sedam dana. Eno kaže da sad shvata da je to zapravo bila oproštajna poruka.

such a shame that the next collaboration discussed by Bowie and Brian Eno will now never happen...

Posted by Rus Brockman on Tuesday, January 12, 2016

"Dejvidova smrt došla je iznenadno, baš kao što je sve dolazilo kada je on u pitanju. Osećam veliku prazninu“, rekao je Eno. "Dobio sam pismo od njega pre sedam dana. Bilo je smešno, naravno, prepuno igara rečima i aluzijama na stvari koje smo radili. Poslednjih godina, on je živeo u Njujorku, ja u Londonu a jedini kontakt imali smo putem imejla. Potpisivali smo poruke s izmišljenim imenima, a neka njegova su bila 'Mr. Showbiz', 'Milton Keynes', 'Rhoda Borrocks' i 'Duke of Ear'. Ovaj put, imejl je završio rečima: 'Hvala ti za dobra vremena, Brajane. Ona nikad neće istrunuti.' Potpisao je pismo rečju 'Dawn' (zora, eng.). Sada shvatam da mi je govorio zbogom“, rekao je Brajan.

Source: Turn and face the strange: David Bowie dies aged 69 by ReutersNews on Rumble

Bouvi je poslednji put viđen u javnosti na premijeri "Lazarusa", mjuzikla koji je Bouvi napisao s Endom Volšom, inspirisanim knjigom Voltera Tevisa "The Man Who Fell to Earth", (Čovek koji je pao na Zemlju). Knjiga govori o humanoidnom vanzemaljcu koji dolazi na Zemlju kako bi odneo vodu na svoju planetu koja umire. Po knjizi je 1976. urađen i film, a glavna uloga pripala je Bouviju.

Pogledajte gore, u raju sam“, otpevao je Bouvi na početku pesme, istog naziva kao i mjuzikl na kojem je radio – "Lazarus", a to je bila pesma kojom je najavio album "Blackstar" koji je izašao dva dana pre njegove smrti.

Source: David Bowie releases album ''Blackstar'' by ReutersNews on Rumble

(Mirror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track