REALNOST: Srpska kinematografija zaostaje za komšijskom
Foto: Reuters, Reditelji, Mladi, Predstavljanje, Filmov

Mladi reditelji naše perjanice na ovogodišnjem Berlinalu

REALNOST: Srpska kinematografija zaostaje za komšijskom

Pop kultura -
Kaskamo Ostvarenja „Dubina dva“ i „Vlažnost“ biće prikazana u selekciji Forum, dok će publika u dva glavna programa videti nove filmovi Danisa Tanovića i Zrinka Ogreste

Dokumentarac „Dubina dva“ Ognjena Glavonjića i igrani film „Vlažnost“ Nikole Ljuce predstaviće srpsku kinematografiju na ovogodišnjem 66. filmskom festivalu u Berlinu, koji se održava od 11. do 22. februara, saopšteno je juče u Filmskom centru Srbije.Naši filmovi, za razliku od ostvarenja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ponovo su izostali iz glavnog programa prestižne manifestacije. Film „Smrt u Sarajevu“ oskarovca Danisa Tanovića boriće se za Zlatnog medveda, dok će u drugoj po važnosti selekciji Panorama biti prikazan film „S one strane“ hrvatskog autora Zrinka Ogreste u kome glavnu ulogu tumači Lazar Ristovski.Nije socijalna kategorija- Srpski film je godinama neorganizovan. Nedostaje zakon o kinematografiji. To je jedan od mnogih razloga zašto nema uspeha. Filmski centar Srbije ima užasno male budžete za kinematografiju i onda radi po principu „svima isto podeli to malo para“. Umetnost nije socijalna kategorija. Neuspešnima nije mesto u umetnosti - kaže Ristovski, koji se osvrnuo i na ovogodišnji program u Berlinu:- Dobro je što imamo na festivalu film mladog reditelja Ljuce u programu Forum. Moj film je hrvatsko-srpska koprodukcija. Pokazalo se da je saradnja u regionu mnogo delotvornija i normalnija od svake politike - kaže Ristovski.

Oni će nas predstavljati u Berlinu... Ekipe pet filmova pred polazak na festival
Oni će nas predstavljati u Berlinu... Ekipe pet filmova pred polazak na festival

„Marble Ass“ u Berlinu

Na Berlinalu će biti prikazano i ostvarenje „Marble Ass“ Želimira Žilnika, snimljeno 1995, u programu povodom tridesete godišnjice nagrade Tedi, kao i kratki film „Četiri ugla kruga“ Katarine Stanković, koji je sniman u Meksiku i delom u Srbiji, producenta „Zak filma“ iz Nemačke.

Stefan ArsenijevićI OVO JE USPEHReditelj i profesor Stefan Arsenijević pre osam godina s pričom „Ljubav i drugi zločini“ imao je zapažen uspeh na Berlinalu. On smatra da je uspeh naše kinematografije što ima filmove i u pratećim selekcijama s obzirom na to da država ne izdvaja dovoljno novca.- Moramo da budemo istrajni u kvalitetu. Danis je napravio proboj, a s prošlim filmom u Berlinu je dobio dve nagrade, što je dalo vetar u leđa bosanskoj kinematografiji. Mi dugo nismo imali film u glavnom programu, izuzev pre dve godine kratki film Ivane Todorović. Hrvatska ima najuređeniji sistem finansiranja filma, što daje rezultate - kaže Arsenijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track