Počeo 44 Fest pod sloganom Briše granice
Foto: Tanjug Marko Đoković

Biće prikazano 110 filmova

Počeo 44 Fest pod sloganom Briše granice

Pop kultura -
Međunarodni filmski festival - Fest 2016, 44. po redu, tokom kojeg će u beogradskim dvoranama premijerno biti prikazano 110 filmova, biće održan od 26. februara do 6. marta, najavili su danas organizatori.

Pod sloganom "Briše granice" festival će otvoriti film "Vlažnost" mladog reditelja Nikole Ljuce, koji će biti prikazan u Centru "Sava" u okviru takmičarskog programa "Srpski film". Festival je podeljen u 12 programa - Glavni takmčarski, Srpski film, Glavni program van konkurencije, Fest 44, Fokus Evropa, Granice, Thrills & Kills, Plazma Festić, Dokumentfest, Microwave, Fest klasik i Specijalne projekcije.

Gradski skeretar za kulturu Vladan Vukosavljević kazao je da je slogan Festa "Briše granice" povezan sa temom festivala, a to su migracije.

"Upoznati smo koliko migrantska kriza znači, kolike su implikacije nove seobe stanovništva i koliko to može da utiče na odnose u regionu i celom svetu", kazao je Vukosavljević i dodao da je ideja festivala da pošalje poruku da "Fest briše granice", tako što u goste dovodi najzanačanije predstavnike filmske umetnosti celog sveta.

Za ovogodišnji FEST izdvojeno je 19,3 ; miliona dinara. Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić kazao je da će u glavnom takmičarskom programu učestvovati 15 filmova iz 13 zemalja. Dodao je da će o dobitnicima nagrada u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi odlučivati internacionalni petočlani žiri.

Foto: Tanjug, Marko Đoković
Foto: Tanjug, Marko Đoković

Najbolji film poneće nagradu "Beogradski pobednik".

"U većini filmova tematski dominira budjenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života", kazao je Pantelić.

Pantelić je rekao da se Fest može pohvaliti velikim brojem filmova malih kinematografija i velikim brojem filmova čiji su reditelji žene. Kako je naveo, ove godine festival je posebnu pažnju posvetio "Šekspirovim ekranizacijama" u okviru programske celine Fest klasik, kao i nedavno preminulom Dejvidu Bouviju. Pantelić je kazao da će u okviru programa Fest klasik biti obeleženo 20. godina od smrti Nebojše Djukelića, kojeg će publika moći da se priseti kroz projekcije njegovog filmskog izbora i dokumentaraca o njegovom radu.

Prvi put biće dodeljena nagrada FEDEORA udruženja filmski kritičara Evrope i Mediterana, a biće dodeljene i nagrada FIPRESCi žirija i nagrada koja nosi ime Nebojše Djukelića. Član odbora Festa Mladen Djordjević kazao je da ideja koja "provejava" u filmovima iz programa Granice i Thrills & Kills je "sukob savremenog poretka koji je oboleo i onog iskonskog potisnutog u kolektivno nesvesno".

"To potisnuto iz prošlosti u filmovima nije prikazano kao zlo, već kao lek koji savremenom poretku pomaže da dodje do kraja, jer je oboleo. Autori filmova bili su inspirisani savremenom krizom koja potresa zapadnu civilizaciju i konstantnim osećajem da smo na ivici rata", kazao je on.

Festivalske dvorane su, pored Centra "Sava", Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Fontana i Cineplexx Ušće. Karte za festival biće puštene u prodaju 6. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track