FILMSKA GROZNICA: Stiže zanosna Viktorija Abril
Foto: Zorana Jevtić

Otkriveni aduti 44. Festa (26. februar - 6. mart)

FILMSKA GROZNICA: Stiže zanosna Viktorija Abril

Pop kultura -
Uz muzu čuvenog Pedra Almodovara, srpskoj publici će se pokloniti i reditelj Džon Maktirnan, reditelj ostvarenja „Lov na Crveni oktobar“ i „Umri muški“. Moto Festa je „Briše granice“

„Briše granice“ moto je 44. Festa, koji će se održati od 26. februara do 6. marta. Organizacioni odbor festivala sa umetničkim direktorom Jugoslavom Pantelićem na čelu dovodi pred srpsku publiku najbolja ostvarenja iz protekle godine. Među odabranim filmovima je čak 110 premijera.

Otvara Fest... Scena iz filma „Vlažnost“
Otvara Fest... Scena iz filma „Vlažnost“

Festival otvora debitantsko ostvarenje Nikole Ljuce „Vlažnost“, a u takmičarskom programu „Srpski film“ videćemo još tri nova filma: „Dobra žena“ rediteljke Mirjane Karanović, horor „Procep“ Dejana Zečevića i „Otadžbina“ Olega Novkovića, kao i 11 domaćih filmova koji su već prikazani u bioskopima. U glavnom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja, od SAD do malih kinematografija kao što su Gvatemala i Vijetnam.- U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca, koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odlučuje da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života. Navršava se 20 godina od smrti kritičara i selektora Festa Nebojše Đukelića i biće prikazan jedan njegov intervju - rekao je Pantelić, koji je dodao da će deo programa biti posvećen migrantskoj krizi, što je poslužilo kao inspiracija za moto festivala.Za manifestaciju je iz gradske kase izdvojeno oko 20 miliona dinara, naglasio je Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu. Internacionalni petočlani žiri, kojim će predsedavati ruski reditelj Pavel Lungin, odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi. Najbolje u domaćoj selekciji biraće žiri sa glumcem i rediteljem Draganom Bjelogrlićem na čelu.

Gosti Srbije... Viktorija Abril i Džon Maktirnan
Gosti Srbije... Viktorija Abril i Džon Maktirnan

Reditelj kultnih filmova „Lov na Crveni oktobar“ i „Umri muški“ Džon Maktirnan, koji je nedavno izašao iz zatvora, gde je proveo godinu dana zbog industrijske špijunaže, biće gost Festa, o čemu je Kurir prvi pisao, a u Beograd stižu i nezaobilazna glumica iz Almodovarovih filmova Viktorija Abril i čuveni glumac Entoni Lapalja, koji je prošle godine snimao u našoj prestonici. Festival će zatvoriti pobednik Kana „Dipan“ Žaka Odijara.

Fest izlazi iz bioskopaFILM „MAGBET“ U NARODNOM POZORIŠTUFest ove godine sa projekcijama izlazi i van bioskopskih prostora. U godini Šekspira, kada se navršava 400 godina od njegove smrti, najnovija ekranizacija „Magbeta“ prikazaće se u Narodnom pozorištu, dokumentarac o Dženis Džoplin u prostoru UK Parobrod, a film „Noma“ u restoranu „Komunale“.

MisterijeDOBITNICI POBEDNIKA JOŠ TAJNADobitnici nagrade Beogradski pobednik za životno delo i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koju su lane dobili Milena Dravić i Aleksandar Sokurov, biće naknadno objavljeni.- Neke stvari moramo još da držimo u tajnosti - rekao je Pantelić.

NovostiSTIŽE SERIJA „POSLEDNJI PANTERI“Po uzoru na slične manifestacije iz sveta, Fest će pažnju posvetiti i TV seriji „Poslednji panteri“, koja je snimana prošle godine u Beogradu. Prve dve epizode biće emitovane u okviru jedne projekcije. U trenutno velikog hitu u Velikoj Britaniji kradljivce dijamanata tumače Goran Bogdan, Nikola Ðuričko, Marko Janketić, Gordan Kičić i Bojan Žirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track