GABI NOVAK OTVORILA DUŠU: Nije lako bez Arsena, umorna sam ali ne dam se
Foto: Printskrin/Youtube

Iskrena

GABI NOVAK OTVORILA DUŠU: Nije lako bez Arsena, umorna sam ali ne dam se

Pop kultura -
Supruga velikog Arsena Dedića, od čije je smrti prošlo pet i po meseci, sa setom se prisetila svog životnog saputnika, s kojim je provela 42 godine u skladnom braku, govorila je o planovima u karijeri i godinama koje su je sustigle, kao i o drugim veoma zanimljivim temama...

Veliko srce

"Moram vam priznati da sam umorna. Imali smo u poslednje vreme veoma mnogo posla i humanitarnih projekata. Zbog svega toga, legnem na spavanje u dva posle ponoći, zalomilo se protekle sedmice dosta odgovornih obaveza. Istina, nikad nisam bila neodgovorna, ali sam u godinama gde taj tempo ne mogu baš stići i poslagati sve obaveze u glavi", kazala je Novak.

Od smrti Vašeg supruga prošlo je više od pet meseci...

"Arsena pamtim kao jednu izuzetno jaku i snažnu ličnost, kao umetnika u pravom smislu te reči, pesnika, kompozitora divnih pesama koje je napisao i kao divnog oca i supruga. Bili smo zajedno skoro 45 godina i nikad, čak ni u najvećim olujama, nije bilo teških reči. Sve smo to rešavali ljudski, razgovorom i mislim da se jedino razgovorom može, zapravo, postići uspeh, kako u odgajiti dece, tako i u odnosu sa suprugom i sa prijateljima."

U Zagrebu je nedavno održan koncert povodom sećanja na legendarnog sarajevskog kantautora Kemala Montena.

Vaš suprug Arsen i Kemo bili su veoma dobri prijatelji..

"Na koncertu koji je u Zagrebu održan u čast Kemala Montena, povezala sam dve slične osobe, koje su na sličan način gledale na život oko sebe, na svet oko sebe i bili izvrsni autori. Kemo je bio velika duša, imao je veliko srce koje je pokazivao i davao, a moj Arsen je davao svoje srce, ali je, ipak, bio malo obazriviji, u smislu da nije bio tako otvoren kao Kemica. Teško je pokazivao svoje emocije, ali je bio vrlo osetljiv i štitio je emocije. Nije se bezveze rodio u znaku Lava, koji retko zagrmi, a samo gleda svet oko sebe.

U suštini, to su bile dve vrlo bliske duše, koje su se zato tako dobro i snalazile. Zagreb se trudi da se veliki umetnici ne zaborave...

"Upravo tako. Usudila bih se reći da je ono što smo mi u Zagrebu napravili za Kemu, neko trebao napraviti prvi u Sarajevu. Kemo pripada Sarajevu i ja verujem da to i njegova supruga Branka oseća, kao i njegova deca. Nakon sećanja koje bi se održalo u Sarajevu, tek je onda trebao biti Zagreb, a nakon toga, najesen, Beograd. Naš gradonačelnik Milan Bandić prvi je uskočio, dao dvorane i sve i rekao da je tu za sve što treba. Političarka nisam, ali govorim da zaista imamo dobrog čoveka koji je mnogo pomogao svima i "ušminkao grad" i još radi na tome. Zagreb ima dušu kada treba pomoći.

Otkrijte nam svoje planove u karijeri...

"Planovi se još odnose na lepe događaje i koncerte, kojih, hvala Bogu, ne manjka. Ubrzo će u Zagrebu biti jedan lep koncert sa plesnim orkestrom, koji će biti posvećen Arsenu i njegovoj autorskoj muzici. Biće tu i moj sin Matija, pevačica Lea Dekleva, koja je veoma poštovala Arsena od mladosti, vrlo često je s njim radila koncerte i poznavala ga u dušu, brinula se o njemu... To će biti prvi koncert njemu u čast, koji neće biti u "Lisinskom" ni u velikim dvoranama, jer Arsen to ne bi želio. Održat će se u jednoj kafani u Zagrebu, u kojoj su, inače, večeri džeza i tamburice."

Iza Vas je teška godina. Šta biste poželeli sebi u ovoj godini?

"Ono što mi je Arsen uvek želio i što želim svojoj porodici i prijateljima, a to je zdravlje. U ovom trenutku, bez obzira na moje godine, najvažnije mi je da izdržim, da sačuvam svoje zdravlje i da budem toliko jaka za taj ostatak života, za koji više nikad ne možemo jasno znati koliko će trajati, da bih mogla služiti svoju decu i pomoći im, da ih što duže gledam i da smo što duže zajedno. Tako isto i sa prijateljima, to je ono osnovno, bez čega nijedan čovek ne može. Želim sebi da napravim ručak i da sedim okružena porodicom, u tome vidim najveću sreću. Što se tiče muzičke situacije, ona ide svojim putem, posla ima."

Na kraju, imate li poruku za čitaoce?

"Nadam se da će nam svima biti bolje. Dešavale su se teške stvari i dešavaju se svuda, u svakoj regiji, prema tome, svaka regija ima svoje patnje. Volela bih da se sve te regije jednom smire, pomire i da svojom dobrom voljom i pametnim ljudima, narodu, kojem je najteže i koji više ne zna gde je od tuge, žalosti i neimaštine, omoguće da im dani budu lepši, svetliji i srećniji. Želim da se brinemo o deci, da i nama, koji smo mnogo davali, i novim generacijama, mladim ljudima koji stasaju, omogućimo bolju, sigurniju i srećniju budućnost. Ljubav, tolerancija i zajedništvo, to su, prema mom mišljenju, tri stavke koje trebaju čoveku da bi uspešno živeo i da bismo bili ljudi jedni prema drugima", zaključuje gabi za dnevniavaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja