PREMIJERA KOMEDIJE GOVORNA MANA: Sve je isto ko u vreme Miloševića
Foto: Zorana Jevtić

Sutra u Zvezdara teatru

PREMIJERA KOMEDIJE GOVORNA MANA: Sve je isto ko u vreme Miloševića

Pop kultura -
Kada sam uzeo u ruke dramu i video da sam je napisao pre 19 godina, ostao sam u čudu. Imao sam utisak da je ona napisana sada, za ovo vreme, kaže Goran Marković

Predstava „Govorna mana“ reditelja i pisca Gorana Markovića, nakon premijere u Gračanici 18. januara, biće izvedena pred beogradskom publikom sutra u Zvezdara teatru.Ova crna komedija zapravo je imala premijeru 1997. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu u režiji Milana Karadžića, ali ovoga puta Marković je poželeo da sam režira svoj tekst, a u koprodukciji učestvuje i Narodno pozorište Priština iz Gračanice.- Kada sam uzeo u ruke svoju dramu i video da sam je napisao pre 19 godina, ostao sam u čudu. Imao sam utisak da je ona napisana sada, za ovo vreme. Nije bilo potrebe menjati bilo šta, osavremenjivati je. Tada sam je pisao za Miloševićevu diktaturu, a sada je sve isto. To su sve isti ljudi. Pošto se za 19 godina ništa nije promenilo, čini mi se kao da smo u Bermudskom trouglu iz koga ne možemo izaći. Preostaje nam samo da se ovde svemu tome smejemo - rekao je Marković na konferenciji.Dodao je da je s jedne strane to saznanje ohrabrujuće jer komad korespondira sa vremenom, ali s druge strane obeshrabrujuće jer izgleda da se nismo ni milimetar pomakli iz teških vremena devedesetih. U predstavi glavne uloge igraju Tihomir Stanić i mladi glumci iz Gračanice Jelena Orlović i Nebojša Đorđević.

- Činjenica da smo ovaj komad realizovali u Gračanici predstavlja mi čast. Nadam se da sam makar malo, simbolično, pokazao da mi moj narod na Kosovu predstavlja mnogo, da zbog okolnosti u kojima živi saosećam s njim - ističe reditelj.„Govorna mana“ postavlja pitanje veze između politike i pozorišta kroz bogatog biznismena koji angažuje glumački par da ga pripreme za scenski nastup ne bi li se uključio u politiku. Plan je da se predstava nakon premijere u Beogradu izvede na mnogim mestima na Kosmetu.- Namera nam je da predstavom dopremo do svake enklave i mesta na Kosovu i Metohiji gde ima ijedan promil Srba. Mi pre svega želimo da pokažemo da nismo politička, već umetnička institucija. Ovaj komad, napisan pre dve decenije, govori o istim stvarima koje mi, posebno u pozorištu, svakog dana živimo - rekao je direktor NP Priština Nenad Todorović.Da ovaj komad pruža nadu da „pozorište može i jeste bitnije od aktuelne dnevne politike“, smatra Dušan Kovačević.- Ovim komadom smo pre svega želeli da pomognemo onima koji nemaju kuću. Svesni smo činjenice da ti glumci nemaju kuću. I zato želimo da im se odužimo što već toliko godina pripremaju i bore se za kvalitetan sadržaj svog pozorišta - zaključuje upravnik Zvezdara teatra.

Spremni za prvo izvođenje... Jelena Orlović i Tihomir Stanić
Spremni za prvo izvođenje... Jelena Orlović i Tihomir Stanić

Tihomir StanićIGRAM U ČAST SVOG PRIJATELJA PECE EJDUSA- Pre mene, u ovom komadu igrao je moj prijatelj i kolega Peca Ejdus. U njegovu čast i kao posveta njemu u jednoj sceni izaći ću u kostimu Mefista jer smo zajedno igrali u Faustu u Narodnom pozorištu. Goran se s tim složio jer se i uklapa u komad. Svaki glumac želi da dobije priliku da igra glumca. Ovo je prilika da predstavimo sebe, razotkrijemo neku istinu koje možda nismo ni svesni, ali je publika otkrije - ističe Tihomir Stanić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track