U SUSRET 88. DODELI OSKARA: Zanimljive činjenice o velikoj filmskoj noći
Foto: Profimedia

Holivud

U SUSRET 88. DODELI OSKARA: Zanimljive činjenice o velikoj filmskoj noći

Pop kultura -
Najglamuroznija noć u Holivudu se opasno bliži. Pre nego što se dobitnici počnu zahvaljivati na zlatnom kipu kojeg im je dodeli Akademija, upoznajte se s nekoliko činjenica.

1. Manje kandidata za film godine - Za prošlogodišnju dodelu Oskara, čak 320 filmova bilo je prijavljeno za kategoriju najboljeg filma. Ovaj put, u opticaju je bilo 305 filmova od kojih su članovi američke Akademije filmskih umetnosti i znanosti izabrali 8 vrednih nominacije - The Big Short (Opklada veka), Bridge of Spies (Most špijuna), Brooklyn, Mad Max: Fury Road (Pobesneli Max), The Martian (Marsovac), The Revenant (Povratnik), Room (Soba) i Spotlight.

2. Biće gužva - Holivudski Dolby Theater biće pun reditelja i glumaca. Slavna dvorana prima preko 3000 ljudi. Dolazak zvezda će pratiti i brojna publika ispred dvorane. Oko crvenog tepiha postavljene su tribine na koje stane 745 ljudi.

3. Dom Oskara - Dodelu Oskara 51. će put uživo prenositi ABC. To će biti 15. put da se dodela održava u dvorani Dolby Theatera u Los Anđelesu.

A photo posted by The Academy (@theacademy) on Nov 4, 2015 at 4:07pm PST

4. Više akreditacija - Dobiti novinarsku akreditaciju za dodelu Oskara nije lagan posao. Akademija je ulazak u dvoranu odobrila 787 radnika medija. Prošle godine, samo 288 akreditacija je podeljeno, a ispred dvorane bilo je prisutno 1000 članova TV ekipa, 63 fotografa i 36 novinara za štampana medijska izdanja.

5. Korak do slave - Ovogodišnji crveni tepih biće dugačak 152 metra, a širok 10 metara. Što znači da ove godine, Dženifer Lorenc ima više prostora na kojem može pasti.

6. Članovi Akademije - Podaci skupljeni do 14. decembra 2015. godine govore da američka Akademija filmskih umetnosti broji 6.261 članova koji su mogli glasati za sve kategorije na Oskarima. Taj broj se sada promenio jer je Akademija uvela nova pravila i izbacila deo članova zbog kontraverze oko manjka nominovanih reditelja i glumaca koji nisu belci. Akademija je u januara objavila da joj je u planu udvostručiti broj ženskih i rasno različitih članova do 2010. godine, Takođe su promenili pravila za članstvo. Svaki novi član Akademije imaće pravo glasati samo 10 godina, nakon čega će mu se pravo produžiti samo ako je do tada aktivno radio na filmovima.

A photo posted by The Academy (@theacademy) on Feb 25, 2016 at 1:31am PST

7. Zlatni kip u brojevima - Od prve dodjele Oskara 1923. godine do danas, podeljen je 3001 kip Osakara. Na prošlogodišnjoj dodeli, 51 osoba je kući otišla sa zlatnom statuom.

8. Produkcijskoj ekipi treba celo naselje - Dodela Oskara uživo se prenosi u 225 zemalja, a ove godine pratiće je nekoliko stotina miliona gledalaca. Čak 270 članova produkcijske ekipe osigurava prenos za vreme događaja. Deo njih radi iz 100 mobilnih kućica, a 250 osoba radi u produkcijskoj sobi.

9. Kris Rok - Glumac i komičar repriziraće ulogu voditelja večeri. Poslednji put, Oskare je vodio 2005. godine. "Šefovi" Akademije smatraju Roka kreativnim inovatorom koji se ne boji svoje umetnost'. Voditelja su nahvalili i producenti Hill i Hudlin koji smatraju da će Rok obaviti fenomenalan posao.

A photo posted by The Academy (@theacademy) on Feb 23, 2016 at 10:53am PST

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track