ZAVRŠEN FEST: Debitanti odneli sve nagrade
Foto: Damir Dervišagić

Dodeljena priznanja Beogradski pobednik

ZAVRŠEN FEST: Debitanti odneli sve nagrade

Pop kultura -
Žiri je kao najboljeg nagradio reditelja Nikolu Ljucu i njegov film „Vlažnost“, kao i glavnog glumca Miloša Timotijevića, dok je Mirjana Karanović najbolja glumica u svom prvencu „Dobra žena“

Međunarodni filmski festival Fest, 44. po redu, završen je sinoć, a Beogradskog pobednika za najbolji film u stranoj i domaćoj selekciji odnela su ostvarenja „Dnevnik jedne tinejdžerke“, u režiji Marijel Heler, i „Vlažnost“ Nikole Ljuce.Učesnik ovogodišnjeg Berlinala primio je i nagradu „Nebojša Ðukelić“ i plaketu za najboljeg reditelja, a priznanje za najbolju mušku ulogu otišlo je Milošu Timotijeviću, kome je ovo prva glavna uloga u karijeri.- Moram da se zahvalim mom profesoru Slobodanu Šijanu, koji me je naučio da budem bezobrazan, hrabar i dosledan sebi. Imao sam najbolju ekipu, koja je radila u teškim uslovima, ali je dala sve od sebe. Najbitniji su moji roditelji, bez kojih ne bih mogao da radim ono što želim - poručio je Ljuca primajući pobednika.

Dvostruki laureat... Stevan Filipović
Dvostruki laureat... Stevan Filipović

Timotijević je u svom govoru rekao da mu je težak teret pao s leđa i pozvao publiku dođe u bioskope i pogleda njihov film.Da Fest poštuje mlade autore i njihova debitantska ostvarenja, pokazuje činjenica da su sve nagrade, uključujući i glavnu, odneli upravo stvaraoci koji su se prvi put obreli u određenim ulogama. U kategoriji srpski film priznanje je odneo debi Pavla Vučkovića „Panama“, za žensku ulogu nagrađena je Mirjana Karanović u njenom rediteljskom prvencu „Dobra žena“, dok je za najbolji scenario nagradu dobila Milena Marković za „Otadžbinu“. Ostvarenje „Pored mene“ i njegov reditelj Stevan Filipović dobili su dve nagrade žirija.- Mi smo veoma različiti, ali pomažemo jedni drugima, a time će biti bolji i kvalitet naše kinematografije. Moj film je bio zajednički zločinački poduhvat i ne bi se dogodio da nije bilo Mirjane Karanović, koja nije mogla da dođe da primi svoju nagradu - poručio je Filipović.

Nosi film... Miloš Timotijević
Nosi film... Miloš Timotijević

Za verne filmofile danas je organizovan još jedan festivalski dan, kad će se prikazati pobednici, ali i najgledaniji filmovi u Sava centru, Domu omladine, DKC, „Fontani“ i Sinepleksu „Ušće“.

Rediteljski prvenac i glavna uloga... Mirjana Karanović
Rediteljski prvenac i glavna uloga... Mirjana Karanović

Najbolji reditelj... Nikola Ljuca
Najbolji reditelj... Nikola Ljuca

Nagrade žirija na 44. festuNAGRADA „NEBOJŠA ÐUKELIĆ“:- Specijalna nagrada žirija - „Vlažnost“ (Nikola Ljuca)- Nagrada „Nebojša Ðukelić“ - „S one strane“ (Zrinko Ogresta) Srpski film:- Najbolji debi - Pavle Vučković („Panama“)- Najbolja muška uloga - Miloš Timotijević („Vlažnost“)- Najbolja ženska uloga - Mirjana Karanović („Dobra žena“)- Najbolji scenario - Milena Marković („Otadžbina“)- Najbolja režija - Nikola Ljuca („Vlažnost“)- Nagrada žirija - „Pored mene“ (Stevan Filipović)- Nagrada „Milutin Čolić“ - „Dobra žena“ (Mirjana Karanović) Takmičarski program „Granice“:- Specijalna nagrada - „Tužni čas“ (režija Anuca Bunjavatana)- Ninova nagrada za najbolji film - „Ludo“ (režija Kaušika Muhardžija) Glavni takmičarski program:- Najbolji debi - „Vulkan“ (režija Hajro Bustamante)- Najbolja muška uloga - Majkl Šenon („99 homes“)- Najbolja ženska uloga - Bel Pauli („Dnevnik jedne tinejdžerke“)- Najbolja režija - Marijel Heler („Dnevnik jedne tinejdžerke“)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track