ZABRANJENA PREDSTAVA CRVENA: Ne pljujemo po Srbiji već otvaramo oči!

Autori objašnjavaju

ZABRANJENA PREDSTAVA CRVENA: Ne pljujemo po Srbiji već otvaramo oči!

Pop kultura -
Samo malograđani mogu ovu dramu da shvate kao vređanje naše zemlje. Suprotstavljamo se nemoralu, kaže glumac Stefan Uroš

Uprava Narodnog pozorišta u Leskovcu otkazala je gostovanje Bitef teatra sa dramom „Crvena: Samoubistvo nacije“ zbog, kako oni tvrde, vređanja Srbije.Glumci i autorka spornog teksta Milena Bogavac poručuju da puste publiku da sama donese svoj sud.- Napisala sam ovaj tekst pre 10 godina. Bavimo se rodnom ravnopravnošću, natalitetom, nasiljem nad ženama, temama koje se odnose ne samo na žene već i na muškarce i na društvo u celini.

Ne vidim kako nekom može da smeta jedna predstava koja ukazuje ni na šta gore od onoga što mediji svakodnevno prikazuju u udarnom terminu. Da je dirktor pozorišta pogledao komad, a ne sudio po songu - kaže Milena.U predstavi igra 14 mladih glumaca, a jedan od njih je i Stefan Uroš Tešić, koji ističe da se sporni tekst pesme „Je.i se, Srbijo“ može gledati samo kao krik jedne generacije kojoj društvo ne daje da se umetnički iskaže.- Sporni song je jak šamar i ne ostavlja ravnodušnim.

Samo malograđani mogu da ga shvate kao pljuvanje Srbije. Suprotstavljamo se nemoralu i lažnim vrednostima koje nisu uperene samo na današnju vlast jer je takvo stanje unazad dug niz godina - kaže Stefan i dodaje da tekst narodu upućuje da ne prihvata tabloidizaciju, nasilje i gledanje na ženu „kao na mašinu za rađanje bez prava na odluku za abortus“.Upravnik pozorišta u Leskovcu je, posle pritiska javnosti, ipak povukao zabranu gostovanja.(M. C.)

SPORNE REČI U PESMIJebi se, Srbijo, da ne bi radilaJebi se, Srbijo, jer si sjebanaJebi se, Srbijo, jer se klin klinom izbijaJebi se, Srbijo, protiv apatije i bele kuge

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track