(VIDEO) LEGENDE NIKAD NE UMIRU: Sahranjen Dragan Nikolić!
Foto: Dragana Udovičić, PS

In memoriam

(VIDEO) LEGENDE NIKAD NE UMIRU: Sahranjen Dragan Nikolić!

Pop kultura -
Veliki broj kolega i građana okupio se na Novom groblju u Beogradu da oda poslednju poštu legendi srpskog glumišta Draganu Nikoliću.

Nikolić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Današnjoj komemoraciji u Ateljeu 212 u znak sećanja na velikana prisustvovali su njegovi prijatelji, kolege i poštovaoci, među kojima i premijer Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Jedan od najvećih i najvoljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, Dragan Nikolić, preminuo je 11. marta u 73. godini.

Glumac Voja Brajović, zbog prevelike gužve koja se stvorila u kapeli, i reda čiji kraj se nije nazirao, zamolio je sve građane da budu strpljivi kako bi svi došli na red da se poslednji put pozdrave sa glumcem.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je ispred kapele održao govor koji je slušao više od 1.000 ljudi.

"Draga Milena, prijatelji i rođaci, dame i gospodo, srpska, jugoslovenska i evropska kultura su ostale bez jednog od svojih najvećih i najvoljenijih glumaca. Mada, istini za volju, da može sada da nas čuje, Dragan Nikolić bi verovatno odmahnuo rukom, i uz šeretski osmeh rekao „ma pusti sad to”. Ili bi možda, da nas spreči u preterivanju, citirao jednu od svojih nezaboravnih uloga: „Plakali smo. Pa šta? Nije zabranjeno ni vojnicima. Idemo dalje.”

I poručio da se njegovim odlaskom nije zaustavilo vreme. Da glumci dolaze i prolaze, ali da pozorište i film nisu - i nikada neće - prestati da žive, i plene, golicaju maštu i pružaju utehu, kao jedina mesta na kugli zemaljskoj u kojima je zaista sve moguće... I bio bi u pravu. Donekle. Uvek je bilo i uvek će biti velikih glumaca. I sada, kada Gage više nema, nastaviće da se bistri život i zbijaju šale po pozorišnim bifeima i gradskim kafanama. Dok je sveta i veka igraće se preferans i ploviti po Savi, a golubovi karudijani leteće slobodno i visoko nad Krstom. Sumnjam, međutim, da će iko, ikada više, spojiti u jednoj ličnosti takav raskošni talenat, takav mangupski šarm i takvo endemsko gospodstvo. Izjavio je jednom prilikom da se kroz ceo život trudio da u sebe utka ono što je pisalo na špici filma kojim je započeo svoju blistavu karijeru: „I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem”.

Džentlmenski kodeks nije mu dozvolio ni da pomisli ono što smo svi mi znali i tada, a što osećamo i sada - da je Gaga još za života postao ne samo kakva-takva svetiljka, već najviši i najsjajniji svetionik - rinc glume, dobri duh Beograda, večiti tragač za istinom u svetu opsena, i drugar za nezaborav.Pa ipak, postoje trenuci kada je tišina glasnija od bilo kakvih reči. Ovo je taj trenutak. Plačemo, pa šta? Nije zabranjeno. Ni vojnicima. U ime prošlih, sadašnjih i budućih generacija, neka mu je večna slava."

Povorka na čelu sa glumcem Vukom Kostićem, koji nosi krst, uputila se ka grobnom mestu gde će Nikolić biti sahranjen. Fotografiju Dragana Nikolića držala je Katarina Žutić.

Brojne kolege, prijatelji, političari, kao i obožavaoci velikog glumca, došli su da isprate Gagu.

Seka Sabljić, Anita Mančić, Dara Džokić, Žarko Laušević, Ivan Bekjarev, Voja Brajović, Branimir Brstina, Mima Karadžić, Dragan Bjelogrlić, Emir Kusturica, Boris Tadić, Ivica Dačić i mnogi drugi prisustvovali su sahrani.

Komemoraciji je održana u prepunoj sali Atelja 212 gde su se smenjivali inserti iz filmova Dragan Nikolića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track