(VIDEO) USPON KOSTIMIRANIH HEROJA: Pogledajte kako su se menjali vaši junaci iz detinjstva
Foto: Facebook Printscreen

Moćni i nepobedivi

(VIDEO) USPON KOSTIMIRANIH HEROJA: Pogledajte kako su se menjali vaši junaci iz detinjstva

Pop kultura -
Superheroji su oživeli na velikom ekranu zahvaljujući magiji specijalnih efekata, ali ovo nije prvi put da se Holivud u tome oprobao.

Superheroji su oduvek opsedali maštu čitalaca stripova. Masovnu popularnost doživeli su nakon Drugog svetskog rata, jer je ideja nepobedivih junaka bila prirodan odgovor na užasna iskustva koja je svet preživeo četrdesetih godina 20. veka.

Superheroji su predstavljali ideale na koje su se ugledala deca širom sveta, međutim kako je zbog pojave multimedijalnih tehnologija čitanje uopšte opalo, tako se otopila i popularnost stripova. Sredinom 80-tih i ranih 90-tih stripovi su doživeli novu renesansu koja traje do današnjih dana, prvenstveno u samom pristupu. Superherojski stripovi nisu bili izuzetak.

Evolucija Betmena (Foto: Facebook prinscreen)
Evolucija Betmena (Foto: Facebook prinscreen)

S obzirom na to da je čitalačka publika koja je stasvala uz stripove takozvanog "zlatnog doba" odrasla, tako su i sami stripovi relativno promenili svoju ciljnu grupu. Prve godine trećeg milenijuma bile su ipak glavna prekretnica za superheroje, jer su se stripovi ulili u mejnstrim holivuda.

Filmovi bazirani na stripovima neočekivano su postali najpopularniji žanr poslednjih 10 godina ("Supermen" iz 1978. i "Betmen" iz 1989. jesu bili uspešni ali nisu uspeli svojim nastavcima održe kvalitet, pa samim tim ni publiku), što se može uporediti samo sa vestern pomamom 70-ih godina.

Evolucija Supermena (Foto: Facebook printscreen)
Evolucija Supermena (Foto: Facebook printscreen)

Sad smo na prekretnici, postoji realna opasnost od zasićenja ovim žanrom, pa je pred autorima novih ostvarenja još veći izazov - održavanje kvaliteta. Ova evolucija heroja najočiglednija je kad pogledamo njihove kostime.

(lr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track