SPUŠTENA ZAVESA NA 45. DANIMA KOMEDIJE: Ivanu Bekjarevu uručen Zlatni ćuran za životno delo
Foto: Tanjug Dušan Aničić

Rodoljupci najbolja predstava

SPUŠTENA ZAVESA NA 45. DANIMA KOMEDIJE: Ivanu Bekjarevu uručen Zlatni ćuran za životno delo

Pop kultura -
Uručenjem nagrada i čitanjem poruke povodom Svetskog dana pozorišta ruskog reditelja Anatolija Vasiljeva, u Jagodini je spuštena zavesa na 45. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", koji su trajali od 20. marta.

Poruku povodom Svetskog dana pozorišta poročitale je glumica Branka Pujić. Na svečanosti je pozorišnom, filmskom i televizijskom glumcu Ivanu Bekjarevu uručena nagrada "Zlatni ćuran" za životno delo, najveća nagrada festivala.

Stručni žiri festivala najboljom predstavom je proglasio "Rodoljupce" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd. "Rodoljupci" su dobili i specijalnu nagradu festivala "za kolektivnu glumačku igru" dnevnog lista "Politika". Žiri je radio u sastavu: teatrolog Raško Jovanović (predsednik), glumica Branka Pujić i književnik Živorad Djorđević.

Najbolja predstava po oceni publike je "Klaustrofobična komedije" Dušana Kovačevića, režija Darko Bajić u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. Publika je ovoj predstavi dala ocenu 4,83.

"Rodoljupci" su dobili nagradu "Mija Aleksić", a "Klaustrofobičnoj komediji" pripalo je priznanje "Miodrag Petrović - Čkalja" i statueta "Jovanča Micić".

Žiri je tri ravnopravne nagrade "statuetu ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Nebojši Glogovcu za ulogu Adama u predstavi "Razbijeni krčag" Hajnriha fon Klajsta, režija Igor Vuk Torbica u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Ljubomiru Bandoviću za ulogu Save odžačara u "Klaustrofobičnoj komediji" i Vladici Milosavljević za ulogu Marte Rual u "Razbijenom krčagu".

Statuetu "ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Igoru Vuku Torbici za predstavu "Razbijeni krčag". Nagrada za najbolju mladu glumicu i mladog glumca pripali su Neveni Ristić za ulogu Nine Herbert u "Klaustrofobičnoj komediji" i Marku Janketiću za ulogu Vuleta milicionera u istoj predstavu.

Nagradu "Nikola Milić" za najbolju epizodnu ulogu, žiri je dodelio Jovanu Toročkom za ulogu Žorža u predstavi "Prs'o" Remija de Voa, režija Olivera Đorđević u izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" Zrenjanin.

Nagradu za kostimografiju dobila je Jelisaveta Tatić Čuturilo za predstavu "Razbijeni krčag", a nagradu za scenografiju Branko Hojnik za scenografiju u istoj predstavi. Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Omladinsko pozorište "Dadov" iz Beograda, izvelo je predstavu "Rucante" Božidara Ljumovića, režija Slavenko Saletović.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bila je profesor režije na FDU Beograd Ivana Vujić. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track