ZA LOLOM TUGUJE NJEN BEOGRAD: Mnoge generacije koje su je slušale danas plaču!
Foto: Profimedia

ŠOK: Napustila nas prva dama jugoslovenske zabavne muzike

ZA LOLOM TUGUJE NJEN BEOGRAD: Mnoge generacije koje su je slušale danas plaču!

Pop kultura -
ZBOGOM: Nemamo više pevača tog formata, smatra Minja Subota

Poznata jugoslovenska i srpska pevačica Zorana Lola Novaković preminula je juče u 81. godini.Lola je bila izuzetno popularna tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, a ostaće upamćena i po tome što je kao predstavnica Jugoslavije 1962. s kompozicijom „Ne pali svetla u sumrak“ osvojila četvrto mesto na Evroviziji.Blistava karijera- Lola je bila i jeste prva dama naše zabavne muzike. Uspeh koji je ona postigla teško da će iko. Bila je fenomen izuzetne muzikalnosti. Sećam se kad je pevala u Zagrebu, cela sala je plakala. I ako je do poslednjih dana nastupala, zvanično se mnogo rano povukla. Žao mi je što se kod nas malo podržavaju pevači takvog formata. Mnoge generacije koje su je slušale danas plaču i tuguju - kaže dugogodišnji saradnik Minja Subota.Lola je zvanično počela karijeru 1957, kad je primljena u Radio Beograd kao stalna vokalna solistkinja i iste godine je sa zapaženim uspehom branila državne boje na sajmu u Lajpcigu.

Prijatelji zatečeni tužnom vešću o smrti Lole Novaković... Minja Subota, Zafir Hadžimanov i Maja Odžaklijevska
Prijatelji zatečeni tužnom vešću o smrti Lole Novaković... Minja Subota, Zafir Hadžimanov i Maja Odžaklijevska

Tad je snimila prvu ploču za diskografsku kuću „Deka“ s pesmama „Alisa u Zemlji Čuda“ i kubanskim hitom „Babalu“ na španskom jeziku.- Izgubili smo veliko ime i predstavnika jugoslovenske zabavne muzike. Lola je bila bogomdana. Zaista neverovatan glas, najteže pesme izvodila je na najlakši način. Veliki gubitak - rekao je Zafir Hadžimanov.Učestvovala je na Opatijskom festivalu 1958. sa pesmom „Kućica u cveću“, a 1959. odlazi na turneju po Bliskom istoku.Po povratku u Beograd održava prvi solistički koncert u Domu sindikata, za koji su ulaznice bile rasprodate za dva nepuna časa. Lola je bila prvi domaći estradni umetnik koji je gostovao u Rusiji 1960.Udajom za estradnog umetnika Dragana Antića, što joj je bio drugi brak, Lola postaje meta domaće žute štampe. Umorna od novinarskih izmišljanja, koji su je proglasili tajnim agentom CIA, a zatim objavili da je u ruskom zatvoru, povlači se iz umetničkog života.Na meti tabloidaOd 2000. Lola je bila stalna članica Pozorišta na Terazijama, u emisijama Radeta Marjanovića „Dobra stara vremena“, čije predstave gostuju po gradovima Srbije, Republike Srpske, kao i u inostranstvu.Po raznim radijskim i televizijskim studijima postoji oko 500 tonskih zapisa Lolinih pesama koje su izašle na oko pedeset albuma. Njene pesme „Moj dragi Beograd“. „Čamac na Tisi“, „Harmonika“ i „Kap veselja“ pevaće još mnogo leta. Vreme i mesto njene sahrane biće naknadno objavljeni.

Maja OdžaklijevskaMISLILA SAM DA JE BESMRTNAMogla je još da živi. Šta se ovo dešava? Pominjala sam je sinoć i jutros. Lola nikad u svojoj karijeri nije jurila popularnost. Imala je izuzetnu karijeru. Ovo je velika tuga i šteta. Imate utisak da će neki umetnici večito živeti i da su besmrtni, a onda vas zatekne vest da je otišao Dragan Nikolić, Marinko Madžgalj i sad Lola - rekla je Maja Odžaklijevska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track