MISTERIJA ĐUZINOG GROBA: Umesto u Aleji velikana, glumac na periferiji groblja
Foto: Damir Dervišagić

Otkrivamo mesto gde počiva Vlastimir Stojiljković

MISTERIJA ĐUZINOG GROBA: Umesto u Aleji velikana, glumac na periferiji groblja

Pop kultura -

Umesto da njegova urna bude položena u Aleji velikana, njegova večna kuća nalazi se na periferiji Novog groblja, do koje ima pola sata hoda

Umesto da urna barda srpskog i jugoslovenskog glumišta Vlastimira Đuze Stojiljkovića (85) bude pohranjena u Aleji zaslužnih građana, njegova grobnica nalazi se na periferiji Novog groblja u Beogradu. Skoro godinu dana nakon njegove smrti javnost, kao i kolege, ne znaju gde mogu da zapale sveću za Đuzinu dušu i odnesu cveće. TajnaEkipi Kurira bilo je potrebno skoro sat vremena da pronađe njegov spomenik, do kog ima sigurno pola sata hoda. Glumčeva druga supruga Dušanka Stojiljković odlučila je da njegovu urnu s pepelom položi u grobnicu sa ostacima svojih roditelja Živke i Vere Vranjanac. Do smrti, 17. juna, Đuzin verni drug Vlasta Velisavljević (89) nije bio pozvan ni na njegovu kremaciju ni na polaganje urne, a slučajno je i sam saznao gde može da ode da poseti svog kolegu iz klase i prijatelja.- Niko nije znao gde je sahranjen, ali saznalo se. Jedan električar iz Ateljea pratio je Dušanku kad mu je davala 40 dana. Sedeo je pred njenom kućom i čekao da ona krene na groblje. Sad znamo gde je i mogu da odem da mu upalim sveću - ispričao nam je Vlasta.Porodična odlukaUmetnik ne razume odluku kolegine supruge Dušanke da mu tokom poslednjih dana zabrani kontakt s kolegama.- Obilazio sam ga. Dušanka je zabranila svima da ga posećuju, ali meni nije mogla. Rekao sam onom upravniku: „Nemojte da se šalite, ko meni može da zabrani da vidim Đuzu.“ Kaže on da su se oni tako sporazumeli s familijom - ispričao je Vlasta.Do zaključenja broja nismo dobili za komentar Dušanku Stojiljković, drugu Đuzinu ženu, da nam pojasni da li odluka o tajnoj sahrani bila njegova poslednja želja.

Bogata karijeraČUVENI ROĐA I PATAK DAČAĐuza Stojiljković rođen je 30. juna 1929. u učiteljskoj porodici. Profesionalnu karijeru započeo je 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je radio do 1968, nakon čega je prešao u Atelje 212. Igrao je više od 130 uloga. Nezaboravna je njegova uloga u seriji „Pozorište u kući“ gde je tumačio Rođu. Đuza je posebno bio vezan za svoju ulogu u predstavi „Elijahova stolica“, koju je igrao u JDP. Ipak, najviše smo ga voleli kao Patka Daču, kome je pozajmio glas u crtanom filmu koji se prikazivao u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track