PRIKAZAO NAM JE JEDAN TOTALNO DRUGAČIJI SVET: Ove fotografije Salvadora Dalija sigurno niste videli!
Foto: Facebook/screenshot

Ekstenzija svoje umetnosti

PRIKAZAO NAM JE JEDAN TOTALNO DRUGAČIJI SVET: Ove fotografije Salvadora Dalija sigurno niste videli!

Pop kultura -

Kao i balerine, Salvador Dali je simultano i umetnik i umetničko delo.

Kada nije sklapao neke od najšokantnijih slika poznatih čovečanstvu u to vreme, Dali je isti taj efekat izazivao svojom ekscentričnošću pojavljivajući se u javnosti.

1973 Ulf Andersen

Posted by 929 on Wednesday, October 1, 2014

Po mnogočemu, Dali je bio ekstenzija svoje umetnosti, baš kao što je i njegova umetnost bila ekstenzija njegovog postojanja.

Salvador Dalí on a carriage drawn by his goat, 1953.

Posted by Naglaa Ahmed on Thursday, May 12, 2016

Njegova klasična, zgodom besmislena izjava - "Ja ne koristim droge, ja sam droga", ušla je u istoriju zajedno sa fotografijama na kojima Dali šeta mravojeda ili pak svoje jedinstvene brkove pretvara u znak dolara.

Salvador Dali walking his anteater in Paris, 1969.

Posted by Weird Tales Magazine on Wednesday, April 6, 2016

Kao i drugi nadrealisti, Salvador Dali prihvatio je iracionalno i bizarno kao svoju istinu, a takođe je kopao duboko u podsvest, pa bi svoja saznanja rasuo na platno.

Ta izrazita težnja za spoznajom iracionalnog nije bila motivisana čistom estetikom - u očima nadrealista - to je bila hladna, racionalna kalkulacija koja je dovela do konflikta, rata i otuđenja u 20. veku.

Otkrivajući ono iracionalno i uzvišeno u ljudima, uspeo je da prikaže da je jedan totalno drugačiji svet, u kome ne diktira razum, ne samo moguć već postojeći.

Gledajući unutra umesto spolja kako bi spoznao svet u kome živimo, kako su tada mislili nadrealisti, jedini je način na koji možemo preživeti.

U tehničkom smislu, Dali i njegovi savremenici nisu bili uspešni u podizanju kolektivne svesti, ali su njihovi radovi, tako kompletni i absurdni, prezentovali neprocenjive umetničke izazove hladnoj realnosti koja je definisala 20. vek.

Staring contest in 3...2...1...

Posted by Salvador Dalí on Tuesday, October 20, 2015

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track