Najnovije vesti

APEL IZ POZORIŠTA: Pssst! Predstava je u toku
Foto: Shutterstock

Molimo vas, poštujte pravila bontona

APEL IZ POZORIŠTA: Pssst! Predstava je u toku

Pop kultura

Kada odete u ustanovu kulture, ugasite telefon i ne pričajte glasno kako bi publika uživala u bravurama glumaca na „daskama koje život znače“

Neretko se dešavalo da su glumci prekidali izvođenje usred predstave zato što je nekome u publici dugo zvonio mobilni telefon, a bilo je i onih koji su, kao da su sami, međusobno opušteno i glasno razgovarali, čak i jeli, ne obazirući se na to koliko drugima smetaju.

Iako se čini da je vreme kad smo u pozorište išli lepo obučeni, počešljani i kad smo se primereno ponašali prošlo, mnogi koji uživaju u čaroliji teatra veruju da bi o bontonu trebalo pričati što više. Zvezdara teatar pokrenuo je Savetovalište za pozorište napravivši akciju koja ima za cilj da podseti ljude na poželjno ponašanje, u koju su uključili glumce, pisce i druge poznate ličnosti koje na različite načine učestvuju u predstavama. Evo na šta su oni ljubiteljima pozorišta skrenuli pažnju...

Zapamtite. Zvonjava telefona i jak parfem najviše smetaju ljudima oko vas
Zapamtite. Zvonjava telefona i jak parfem najviše smetaju ljudima oko vas

Nevena Ristić glumicaUgasite telefone. Svaki vaš SMS, MMS, Vajber, Vocap, Skajp i sve vrste melodija savremene ili tradicionalne zvonjave telefona s kulminacijom vašeg javljanja ne ometaju samo glumce na sceni već i sve prisutne u sali. I tog trena magija prestaje i podsećate sve nas zajedno gde smo.

Vlada Ðurđević, dramski pisac

Ako ste prehlađeni i muči vas kašalj, ostanite kod kuće jer on smeta glumcima na sceni. Vama sigurno neće biti užitak da gledate predstavu u takvom stanju, a verovatno ćete pokvariti utisak i ostalima u sali. Nazdravlje!

Vesna Popović, scenograf

Uvek je lepše kad se gledamo. Ako je put do vašeg sedišta već zauzet, dođite do njega okrenuti licem prema onima koji će vas ljubazno propustiti do njega.

Valentina Obradović, modni kreator

U pozorište: bez šešira!
Da bi s bontonom bilo mira.
U pozorište: bez patika!
To je bontona matematika.
U pozorište: čista srca i odeće
(bonton ne voli smeće)!
U pozorište bez jakog parfema.
Smanjite ili birajte blaži ton, jer to je bonton!

Inspektor Blaža, pevač

Jedite pre predstave. Veoma je važno da ne unosite hranu kao Del Boj i Rodni u jednoj epizodi „Mućki“.

Gorica Popović , glumica

Pre svega, obavezno isključite mobilni telefon. Trudite se da ne zakasnite na predstavu i da ne dižete ceo red da biste seli na svoje mesto. Ne jedite grickalice, i ako je baš neophodno, ponesite flašicu vode. Ne komentarišite predstavu glasno! Ne oblačite se neprimereno. Ne preterujte s parfemom. Dođite u teatar čisti. Ne dovodite premalu decu. I ne dremajte, bez obzira na kvalitet predstave!

Ceca Bojković, glumica

Pozorišni bonton služi pravoj razmeni energije i emocija između glumaca na sceni i gledalaca, što i jeste smisao pozorišta. To se ostvaruje u obostranoj koncentraciji glumaca i publike, pa je stoga potrebno ne kasniti na predstave, isključiti telefone, pratiti predstavu bez glasnih komentara, a oduška kao publika davati kroz smeh, aplauz ili ponekad u tišini, kroz koju se ostvaruje najdublja interakcija između glumaca i publike.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...