(VIDEO)  ŠTA STE RADILI 1991. GODINE? Jedna stvar je tada promenila celu planetu
Foto: Kurir štampano

Muzički divovi

(VIDEO) ŠTA STE RADILI 1991. GODINE? Jedna stvar je tada promenila celu planetu

Pop kultura -

Čuvena 1991. godina je najvažnija za muziku, jer je u gotovo svakom žanru izbačen hit za sva vremena.

Kako odrediti najvažniju muzičku deceniju? Da li ste uopšte svesni da živimo u drugoj deceniji trećeg milenijuma? Kada biste bili primorani da birate samo jednu godinu koja je iznedrila najveće muzičke hitove, šta biste rekli? Vrlo iznenađuje ali ova laskava titula bila bi dodeljena 1991. godini. Na ovim prostorima nećemo je baš pamtiti po lepim događajima, ali na svetskom planu početak ozloglašenih 90-ih bio je muzički najplodniji.

Ovih godina nastao je novi žanr muzike, takozvani "new jack swing" koji je zahvaljujući megahitovima Dženet Džekson i Vitni Hjuston postao svetski popularan. Dženet je krajem 1989. izdala singl "Rhythm Nation 1814" koja je apsolutno dominirala top listama. Vitni je sa druge strane izbacila album "I'm Your Baby Tonight". Tada se pojavila i njena najveća rivalka Maraja Keri sa albumom "Emotions".

Grupa En Vogue je izbacila svoj album prvenac "Born To Sing", hibrid pomenutog new jack-a i densa što mu je garantovalo uspeh. Novi žanr je polako istisnuo RnB. Na vrhu top lista bio je crnački sastav Boyz II Men sa pionirskim hitom "Motownphilly" koji je kasnijih godina postao kultni klasik zbog kombinacije hip-hopa sa akapela pevanjem.

U vreme se rep muzika polako selila iz geta u muzičke studije gde se polako stapao sa elementima pop muzike (pre svega u refrenima) i time drastično proširio publiku. Svi se sećate senzacija poput MC Hammera i Vanila Ajsa. Ove godine su obojica izbacili stvari koje u trenutku dok čitate tekst pokušavate da izbacite iz glave.

Autentični reperi nisu tako lako prihvatili iskorišćavanje svog žanra na populistički način pa su sami osnovali produkcijske kuće iz kojih su izašli divovi kao što je bio Ice Cube, N.W.A (Iceova bivša grupa) i Public Enemy.

Ubrzo su se na prvim mestima našli i Tupak Šakur i Nas.

U rok muzici osetilo se zasićenje glemom 80-ih, te je delovalo da će žanr zaista i nestati, ali taj dekadentni stav se pretvorio u novi pod žanr, grandž, koji je predvodio Kurt Kobejn, frontmen Nirvane, koja se hitom "Smells Like a Teen Spirit" upisala u besmrtne i otvorila vrata bendovima kao što su Pearl Jam, Alice in Chains i Stone Temple Pilots.

Ova godina je očigledno bila trenutak prodora koji su svi želeli da iskoriste jer su se u ovo vreme pojavili i R.E.M sa hitovima "Losing my religion" i "Shiny Happy People" sa albuma "Out of Time". Alternativni rok je najzad dočekao svojih pet minuta jer su 1991. godine došli i već nekoliko godina aktivni "Red Hot Chili Peppers" koja je spojila ska, rep, treš i fank u jedinstven žanr.

Legende ipak nisu zaboravljene ali su morale da se potrude da opravdaju svoj status. Metalika je 1991. godine izbacila nezaboravne "Enter Sandman" i "Unforgiven". Prins i Majkl Džekson su izdali "Bad", odnosno "Purple Rain".

(Daily Beast)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track