Kokan Mladenović moderno pročitao klasik srpske dramske literature Bore Stankovića

(KURIR TV) PREMIJERA U TIVTU: Nova Koštana je lezbijka

Pop kultura -

Emina Elor zablistala je u ulozi namenjenoj Boži Vreći, a odmah na početku komada poljubila se s devojkom i pokazala lepotu golog ženskog tela

Premijera predstave „Koštana“ u režiji Kokana Mladenovića uspešno je održana u petak veče na festivalu Purgatorije u Tivtu.Nova glavna glumica Emina Elor, koja je uskočila umesto Bože Vreće, briljirala je na sceni iako je imala samo pet dana da spremi ulogu. A kontroverzni reditelj ostao je dosledan sebi i junakinju Bore Stankovića prikazao kao devojku koja se obnažuje i voli žene.

- Na kraju je sve ispalo dobro. Korisno je bilo to što je Emina bila deo našeg tima od početka. Ona je igrala sestru Stanu, a igrala je i Koštanu kod Andraša Urbana. Inače, ja mnogo volim tu predstavu i mislim da je veoma dragocena.

Naš komad se bavi potpuno drugim linijama u odnosu na delo Bore Stankovića, a Emina je fantastična glumica koja je svojim talentom uspela da u neverovatno malo vremena pokupi sve iz ove predstave, a nova ležišta prihvati i napravi svoju kreaciju - rekao je nakon premijere Kokan Mladenović.

Ne prevrće se u grobu

On je istakao da je ovo priča o slobodi i pobuni junakinje koja razobličava život palanke, jedan zatvoren sistem.- Na neki način ovo jeste drugačije čitanje Borinog komada. On je hteo da govori o zatvorenosti sveta u kome živi, o devijaciji tog sveta. Mislim da bi se njemu ova predstava veoma dopala. Ona je posveta slobodi i individualnosti, a Stanković je neko ko je baš ta dva slavio, uprkos normama svog vremena. On je neko ko je zbog svog buntovništva proveo život kao trećerazdredni ćata i umro gotovo zaboravljen i okružen nerazumevanjem - kaže reditelj i dodaje da je govorenje na sav glas uvek ono što žulja društvo.- To je nepopularna tema i uvek su svi oni koji govore na sav glas, razobličavajući devijacije doba i vremena, oni nose posledice, kao i naša Koštana na kraju ove predstave. Te posledice mogu biti strašne, ali ne može se odustati od popravljanja sveta jer će ono biti definitivno uništeno - ističe Mladenović.Reditelj objašnjava da se i današnje vreme može uporediti sa onim iz Borinog dela jer „živimo u netolerantnim vremenima koja ne umeju da tolerišu drugo i drugačije“.
Ljubitelj pozorišta... Zoran Živković s porodicom
Ljubitelj pozorišta... Zoran Živković s porodicom

Trijumf ekipe, moj poraz

- Za 116 godina, otkako je napisan ovaj komad, mi nismo naučili da prihvatimo drugo i drugačije, ma šta to bilo.Kokan Mladenović iznenadno napuštanje predstave Bože Vreće vidi kao svoj lični poraz.- U Božu je uloženo godinu dana priprema i pažnje ansambla. Ovo je trijumf moje ekipe, ali moj intimni poraz je to što se desilo s nekim u koga sam verovao - kaže reditelj i ističe da ne postoji šansa za pomirenje.- Kad se krčag razbije, ne treba ga popravljati, mleko je već prosuto. Mi sad idemo dalje sa Elor, koja je briljirala večeras i uspela da napravi podvig za samo sedam dana.Borba protiv predrasudaPrvo izvođenje nije propustio ni Zoran Živković.- Kokan je napravio modernu predstavu u kojoj je prikazao kritiku malograđanštine, nekulture i bizarnosti koju nam nudi naša stvarnost. Nismo dobili veče s vranjskom muzikom, već je kroz muziku prikazana borba s malograđanima - kaže Živković.
Poklon... Ansambl predstave „Koštana“
Poklon... Ansambl predstave „Koštana“

Emina ElorNIKAD NISAM BILA U OVOJ SITUACIJIEmina Elor uskočila je u ulogu Koštane samo pet dana pred premijeru i, kako kaže, ovo joj je prvi put da tako nešto uradi.- Nikada nisam bila u ovoj situaciji. Imam neku vrstu prakse jer svake sezone organizujemo tradicionalno takmičenje, gde glumci moraju za dan da spreme predstavu. To je uvek veoma uzbudljivo i izazovno, daje čoveku šansu da stvori ulogu za vrlo malo vremena. O ovoj Koštani sam toliko razmišljala i nisam našla odgovor na pitanja ko je ona i ko bi bila danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja