POTRAGA ZA LEPIM REČIMA: Najnoviji naslovi poznatih autora najtraženiji na Sajmu knjiga
Foto: Aleksandar Jovanović

Širok izbor naslova na 61. sajmu

POTRAGA ZA LEPIM REČIMA: Najnoviji naslovi poznatih autora najtraženiji na Sajmu knjiga

Pop kultura -

Od nove knjige Paola Koelja "Špijunka", preko novih naslova Orhana Pamuka i Harukija Murakamija, do "Mi smo deca za stanice Zoo" Kristijane F. i "Noć mi te uzima" Donata Karizija, najtraženije su knjige na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Najpoznatiji svetski pisci Orhan Pamuk, Haruki Murakami, Džulijan Barns, Don DeLilo objavili su nove knjige koje ujedno izazivaju i najveće interesovanje čitalaca, a posle dugo vremena stigao je i novi roman Justejna Gordera, autora čuvenog "Sofijinog sveta". Ono što privlači veliku pažnju je i nova knjiga Danijela Golemana "Sila dobrote. Dalaj-Lamina vizija za naš svet", kao i knjiga eseja Umberta Eka, objavljena u Italiji sedam dana nakon njegove smrti, koju je pripremao za svoju novoosnovanu izdavačku kuću.

Traže se i "Hronike" Boba Dilana zbog ovogodišnje dodele Nobelove nagrade, a čeka se i Dilanova knjiga "Pesme 1961-2012". Za najmlađe nude se taktilne slikovnice "Bebin dodir", za osnovce knjige iz edicije Slobodana Stanišića "Deca čitaju srpsku istoriju", koja je na Sajmu dobila svoje završno treće kolo, dok tinejdžeri, vole moderne romane. Nezaobilazna je Kristijana F. sa svojom knjigom "Mi deca sa stanice Zoo", zatim tu je trilogija češke književnice Ivone Bžezinove - "Zovem se Alis", "Zovem se Martina" i "Zovem se Ester", objedinjene zajedničkim naslovom "Knjige koje upozoravaju".

Deca uvek rado čitaju dela Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova, Branka Miloradovića, a Jovanović ističe da je prodaja bolja nego prošle godine. Hit na "Laguninom" štandu je novi Koeljov roman "Špijunka", a izdvajaju se i nove knjige Vanje Bulića (Viza za nebo), Isidore Bjelice (Spas 3) i Vedrane Rudan (Muškarac u grlu).

Među najprodavanijim knjigama je i "Noć mi te uzima" Donata Karizija, čija su prethodna četiri naslova bili veliki hit širom sveta pa i u Srbiji. Skandinavski autori su već nekoliko godina vrlo popularni, te se na 61. Sajmu knjiga izdvojio novi roman Jusija Aldera Olsena "Efekat Marko", dok je "Devojka iz voza" Pole Hokins ponovo interesantan čitaocima zbog istoimenog filma koji je na repertoaru bioskopa. Među tinejdžerima najpopularnija je Marija Žeželj sa svojom knjigom "Moj slatki život", a tu je i nova knjiga Stivena Kinga "Ko nađe, njegovo".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Interesovanje čitalaca je visoko, traži se novi roman Ljudmile Ulicke "Zeleni šator", potom roman norveškog pisca i gosta na Sajmu Eugena Šuljgina "S nekog drugog sveta", novu knjigu priča Jelene Lengold "Začarani svet", dok je još od juna jedna od najprodavanijih knjiga "Vidi pod: Ljubav" Davida Grosmana. Interesovanje za knjige Danila Kiša ne jenjava.

Na Sajmu knjiga bilo je i značajnih gostiju, među kojima su ruski pisac Zahar Prilepin i škotski autor Aleksandar Mekol Smit, pa su očekivano njihove knjige i među najprodavanijim. Tu su, kako kaže Martina Milutinović, i "Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici" Rodriga Munjosa Avite i "Zulejha otvara oči" Guzelja Jahina.

Među hitovima se izdvajaju i "Pjuriti" Džonatana Frenzena, zatim "Proleće jednog lava" Mihajla Miše Kravceva, koji je pet sati potpisivao svoju knjigu. Tražen je i poslednji deo SF trilogije Dmitrija Gluhovskog - "Metro 2035", a iznenađenje je interesovanje za roman "Vegetarijanka" Han Kang, nagrađen "Internacionalnim Bukerom".

Knjige iz kolekcije "Veliki svetski muzeji", koje se prodaju po ceni od 200 dinara, su među najprodavanijim izdanjimana, kao i knjiga "Tragedija jednog naroda" Miomčila Djorgovića. Dobro se prodaju i "Venac od trnja za Danila Kiša" Milivoja Pavlovića, izdanja "Pravne biblioteke", tražene su i knjige "Patrijarh Pavle, svetitelj naših dana" Žan-Kloda Laršea, "Evropa u zamci" Klausa Ofea, "Izgradnja države na Kosovu - demokratija, korupcija i EU na Balkanu" Andree Lorenca Kapusele, "Rečnik zaljubljenika u rokenrol" Antoana De Kona.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track