Privukla veliki broj posetilaca

(KURIR TV) SVEČANOST: Izložba Tesla i Pupin na istom putu otvorena u Istorijskom muzeju

Pop kultura -

U Istorijskom muzeju Srbije danas je svečano otvorena izložba "Tesla i Pupin na istom putu", kao nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca.

Da otvore izložbu imali su čast direktor Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić, direktor Muzeja Nikole Tesle dr Branimir Jovanovića i autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić.

Projekat "Tesla i Pupin na istom putu" je, kako ističu organizatori, najbolji način da se prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove naučne i duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti. Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Foto Marina Lopičić
Foto Marina Lopičić

Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije - njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

Foto Marina Lopičić
Foto Marina Lopičić

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i 15 sati.

Foto Marina Lopičić
Foto Marina Lopičić

Izložba će biti otvorena do 1. decembra, nakon čega će biti prestavljena u još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), a ideja je da se nizom aktivnosti kao što su radionica za decu, predavanja i stručna vođenja, aktivira čitava Srbija.

Foto Marina Lopičić
Foto Marina Lopičić

Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće - muzeja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track