Najnovije vesti

(VIDEO) KO JE BETI BUP? Ona je bila inspiracija za prvu nacrtanu seks bombu
Foto: Profimedia, Facebook

Inspiracija ili imitacija

(VIDEO) KO JE BETI BUP? Ona je bila inspiracija za prvu nacrtanu seks bombu

Pop kultura

Beti Bup je jedna od najprepoznatljivijih crtanih likova na svetu. Ipak, priča o njenom poreklu i ženi (ili ženama) koje su poslužile kao inspiracija za nju uglavnom je nepoznata.

Beti Bup je jedan od najprepoznatljivijih crtaća na svetu. Nastala je u Flajšer studiju odakle je debitovala 9. avgusta 1930. godine, i od tada je popularna.

Suđenje Beti Bup

Kao inspiracija za izgled Beti Bup, poslužili su imidži više tadašnjih poznatih američkih zabavljačica od kojih je najupečatljiviji imidž pevačice Helen Kejn. Animator i tvorac lika Beti Bup, Grim Nejtvik je na osnovu pesme -"Bup-Bup-A-Dup" koju je izvodila Helen Kejn stvori crtanog lika kome će ona da pristaje.

Helen Kejn je 1932. godine podigla tužbuprotiv Maksa Flajšera i Paramaut studija  u kojoj je tražila odštetu od 250 000 dolara. Ta suma je tražena na ime odštete zbog toga što je iskorišćena čuvena fraza "bup-up-a-dup" iz njene pesme "I wanna be loved by you".

Suđenje je trajalo dve godine. Helen je tražila odštetu jer su prenošenjem njenog izgleda na Beti prekršili zakone o ljudskim pravima, zbog čega joj je junakinja iz crtanog filma predstavljala "nelojalnu konkurenciju". Boni Po i Mardži Hajns svedočile su u korist odbrane jer su one bile te koje su pozajmljivale glas ovoj nacrtanoj lepotici.

Suviše sličnosti i poneka razlika

Problem u dokazivanju navoda Helen Kejn bio je taj što je Beti po oblačenju, šminkanju i "bob" frizuri podsećala na mnoge pevačice i glumice tog vremena. Na primer, na Klaru Bov poznatu glumicu iz ere nemih filmova. Međutim, Helen nije odustajala, a tvrdila je da nije toliko stvar u nepristojnom izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i "bup-up-a-dup" zvuku koji je Beti pravila.

Suđenje se uskoro pretvorilo u nadmetanje u tome čiji "bup-a-dup" više liči na onaj koji izgovara provokativna crtana junakinja, a najveći problem su imali stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabeleže. Menadžer Lui Bolton je svedočio da je Ester Džouns, afroamerička pevačica iz "Cotton Club-a" u Harlemu bila ta koja je "bup-ove" ubacila u svoje nastupe mnogo pre Kejn.

Zahvaljujući snimku iz ovog kluba dokazano je da je način pevanja sa istom "bup-dup" frazom ova tamnoputa lepotica koristila bar nekoliko godina pre i da ih je Kejnverovatno "pokupila" od nje jer je i sama često posećivala ovo mesto. Nažalost, snimci glasa Ester Džons, koji su puštani na suđenju su izgubljeni, a i o samoj pevačici se malo šta zna. Danas se smatra da je bila pokojna još i pre početka suđenja.

Suđenje je na kraju završeno bez pravog pobednika - Kejn je nastavila da tvrdi da je upravo ona bila ta koja je poslužila kao inspiracija za Beti, a provokativna crtana junakinja je nastavila da izvodi svoje, sve više legendarno ""bup-a-dup" u svakom crtaću u kome se pojavila.

U decenijama koje su usledile slava Helen Kejn je izbledela i ona je zaboravljena, slično kao i Ester Džons. A Beti Bup živi i danas.

(Dnevno/EPK)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...