(VIDEO) KO JE BETI BUP? Ona je bila inspiracija za prvu nacrtanu seks bombu
Foto: Profimedia, Facebook

Inspiracija ili imitacija

(VIDEO) KO JE BETI BUP? Ona je bila inspiracija za prvu nacrtanu seks bombu

Pop kultura -

Beti Bup je jedna od najprepoznatljivijih crtanih likova na svetu. Ipak, priča o njenom poreklu i ženi (ili ženama) koje su poslužile kao inspiracija za nju uglavnom je nepoznata.

Beti Bup je jedan od najprepoznatljivijih crtaća na svetu. Nastala je u Flajšer studiju odakle je debitovala 9. avgusta 1930. godine, i od tada je popularna.

Suđenje Beti Bup

Kao inspiracija za izgled Beti Bup, poslužili su imidži više tadašnjih poznatih američkih zabavljačica od kojih je najupečatljiviji imidž pevačice Helen Kejn. Animator i tvorac lika Beti Bup, Grim Nejtvik je na osnovu pesme -"Bup-Bup-A-Dup" koju je izvodila Helen Kejn stvori crtanog lika kome će ona da pristaje.

Helen Kejn je 1932. godine podigla tužbuprotiv Maksa Flajšera i Paramaut studija u kojoj je tražila odštetu od 250 000 dolara. Ta suma je tražena na ime odštete zbog toga što je iskorišćena čuvena fraza "bup-up-a-dup" iz njene pesme "I wanna be loved by you".

Suđenje je trajalo dve godine. Helen je tražila odštetu jer su prenošenjem njenog izgleda na Beti prekršili zakone o ljudskim pravima, zbog čega joj je junakinja iz crtanog filma predstavljala "nelojalnu konkurenciju". Boni Po i Mardži Hajns svedočile su u korist odbrane jer su one bile te koje su pozajmljivale glas ovoj nacrtanoj lepotici.

Suviše sličnosti i poneka razlika

Problem u dokazivanju navoda Helen Kejn bio je taj što je Beti po oblačenju, šminkanju i "bob" frizuri podsećala na mnoge pevačice i glumice tog vremena. Na primer, na Klaru Bov poznatu glumicu iz ere nemih filmova. Međutim, Helen nije odustajala, a tvrdila je da nije toliko stvar u nepristojnom izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i "bup-up-a-dup" zvuku koji je Beti pravila.

Suđenje se uskoro pretvorilo u nadmetanje u tome čiji "bup-a-dup" više liči na onaj koji izgovara provokativna crtana junakinja, a najveći problem su imali stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabeleže. Menadžer Lui Bolton je svedočio da je Ester Džouns, afroamerička pevačica iz "Cotton Club-a" u Harlemu bila ta koja je "bup-ove" ubacila u svoje nastupe mnogo pre Kejn.

Zahvaljujući snimku iz ovog kluba dokazano je da je način pevanja sa istom "bup-dup" frazom ova tamnoputa lepotica koristila bar nekoliko godina pre i da ih je Kejnverovatno "pokupila" od nje jer je i sama često posećivala ovo mesto. Nažalost, snimci glasa Ester Džons, koji su puštani na suđenju su izgubljeni, a i o samoj pevačici se malo šta zna. Danas se smatra da je bila pokojna još i pre početka suđenja.

Suđenje je na kraju završeno bez pravog pobednika - Kejn je nastavila da tvrdi da je upravo ona bila ta koja je poslužila kao inspiracija za Beti, a provokativna crtana junakinja je nastavila da izvodi svoje, sve više legendarno ""bup-a-dup" u svakom crtaću u kome se pojavila.

U decenijama koje su usledile slava Helen Kejn je izbledela i ona je zaboravljena, slično kao i Ester Džons. A Beti Bup živi i danas.

(Dnevno/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track