ČETVRT VEKA DANA ZORANA RADMILOVIĆA: 7 predstava u takmičarkskom programu
Foto: Youtube

Od 10. do 17. decembra u Zaječaru

ČETVRT VEKA DANA ZORANA RADMILOVIĆA: 7 predstava u takmičarkskom programu

Pop kultura -

ZAJEČAR - Dani "Zorana Radmilovića", 25. po redu, biće održani od 10. do 17. decembra u Zaječaru, a pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević je u takmičarski program uvrstio sedam predstava.

Direktor festivala i v.d. upravnik Pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" Davor Marušić kaže da su ove godine morali da pomere termin održavanja festivala zbog višemesečne blokade računa, ali čim su ranije nastali dugovi vraćeni, zahvaljujući Gradskoj upravi i podršci Ministarstva kulture i javnog informisanja i sponzorima, započeli su pripreme za Dane "Zorana Radmilovića".

"Već gotovo rasprodati kompleti ulaznica uveravaju nas da nismo pogrešili, jer je interesovanje Zaječaraca za festival ogromno", dodao je Marušić.Program će obuhvatiti sedam predstava: "Dosije vojnika Čonkina" Vladimira Vojnoviča u režiji Saše Volića i izvođenju ansambla zaječarskog pozorišta, "Herostrat" Dimitrija Gorina u režiji Irfana Mensura (Narodno pozorište Niš), "I konje ubijaju, zar ne?" Horisa Mekoja, u dramatizaciji Milice Konstatinović i režiji Borisa Todorovića (Madlenianum), "Jedan Džekson viška" Artura Nufilda u režiji Nevena Miteva (Dramski teatar "Račo Stojanov" iz Gabrova, Bugarska).

Publika će gledati i predstave "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića u režiji Marka Misirače (Narodno pozorište Republike Srpske), "Makbet" Ežene Joneska u režiji Anđelke Nikolić (Ateljea 212), "39 stepenika", rađenu na osnovu romana DŽona Bekena i istoimenog Hičkokovog filma, u režiji Vladimira Aleksića (Pozorište "Boško Buha", Beograd).

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Frenki i Džoni" Terensa Mek Nelija u režiji Tee Puharić (Narodno pozorište u Beogradu).

"Premda je izbor predstava za ovogodišnje izdanje Dana Zorana Radmilovića u velikoj meri određen opštom finansijskom situacijom, inače karakterističnom za domaći pozorišni život, ponuđeni festivalski repertoar je rezultat čvrste rešenosti, ponajpre uprave pozorišta koje nosi ime legende našeg glumišta, da bude očuvan kontinuitet postojanja jedne od najznačajnijih i najuglednijih domaćih teatarskih manifestacija, ali i svesti da izbor festivalskih predstava ne sme da bude posledica kompromisa na planu kvaliteta ponuđene produkcije", objasnio je selektor.

Milosavljević podseća da je zaječarski festival stekao visoki status u kulturnom i pozorišnom životu Srbije zahvaljujući dobrim, atraktivnim predstavama koje su tokom poslednjih četvrt veka afirmisale kvalitetno pozorište, a pre svega vrhunsku umetnost glume."Kao što je to i do sada bio slučaj pri odabiru predstava, i sada smo, dakle, vodili računa o tome da se na festivalskom programu nađu ne samo dobre, nego pre svega one takozvane 'glumačke' predstave", precizirao je on.

Festival će besedom o Radmiloviću otvoriti doajen srpskog glumišta Petar Božović, a o nagradama odlučivaće žiri u sastavu: dramski umetnik Milija Vuković i dramski pisci Miloš Latinović i Željko Hubač.

Bogat prateći program obuhvatiće izložbu "Pozorišna fotografija u Srbiji do 1914. godine" Mirjane Odavić (Muzej pozorišne umetnosti Srbije), promociju knjige Tanje Nježić "Mira Banjac - Ne daj se", novog broja pozorišnih novina "Ludus" i izdanja Sterijinog pozorja, kao i razgovor s dramskim piscem Željkom Hubačem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track