Najnovije vesti

PRVA PSOVKA U DOMAĆEM FILMU: Evo kako je Marš na Drinu postao jedan od najlegendarnijih filmova
Foto: Youtube Printscreen

Po rečima glavnog krivca

PRVA PSOVKA U DOMAĆEM FILMU: Evo kako je Marš na Drinu postao jedan od najlegendarnijih filmova

Pop kultura
16:32h

Psovke se generalno izbegavaju u filmskim ostvarenjima, ali neke od njih postaju najcitiraniji delovi scenarija.

Evo kako je Ljuba Tadić opisao jednu od svojih najvećih uloga:

"Po scenariju je trebalo i ja da odem na konju sa Gavrićem, ali ja sam voleo da ostavim Kursulu tamo na Ceru.

To je nekako lepše, jer sam voleo tog Kursulu, tu ulogu, tu ličnost. Lepo napisana ličnost, lepo postavljena. I ubeđivao sam Žiku da treba da poginem, a Žika se nije složio sa tim. Pošto je ekipa bila kompaktna, svi su bili sjajni tamo, a bio je Duško Piros sa kojim sam bio veliki prijatelj, on je pirotehniku pravio, pa sam Duška animirao da tu upali dve-tri granate.

Našao sam jedan koren tamo i gospodina Markovića, on je snimao, zamolio da li on hoće. On je rekao da hoće. Bio mu je asistent Boža Miletić i on je hteo da dođe. I mi smo to snimili kad se završilo snimanje. Žika je to čuo i ljutio se. Mi smo samo u jednom kadru to snimili. Dogovorili smo se, stavio kameru gospodin Marković, i ja treba da utrčim, Duško Piros da opali iza mojih leđa tu granatu, on me udari po leđima, ja da se naslonim na jednu granu, dođem na taj koren da sednem i pogledam u Drinu. Međutim, meni se koporan od one granate upali i počne nešto da me peče po leđima. Ja se okrenem tamo pogledam i kažem: “Drino…jebem ti” i spustim glavu kao da sam mtav. I kažem njima: “Gasite! Gasite!” Kaže: “Čekaj još malo da traje kadar“. Oni me onda obore i ugase mi onaj koporan pozadi.

Nije mi ništa bilo. Međutim, dođe pregled materijala i na pregledu bio je umetnički direktor Radoš Novaković, gledao to zajedno sa Žikom. Ja nisam bio nego su mi pričali. I odjedanput je taj kadar bio, ali to se nemo snimalo, mi smo nasinhronizovali, i Radoš pita Žiku:

Šta ovo Ljuba kaže?” “To su oni sami tamo nešto muvali, ne znam ko je podvalio to…bezveze je to“. “Pa šta kaže Ljuba u tom kadru?” “Pa kaže: ‘Drino jebem te’. Kako to može da kaže?” To je prva psovka, to nije moglo da se pojmi da neko opsuje.

Radoš skoči pa kaže: “Žiko, to je kraj filma! Pa to je super!“… i tako su oni umontirali i tako bude kraj filma. Nije bilo ono na konju odlazimo u dalji rat, zasvira “Marš na Drinu” i onda se završi.

Taj kadar mnogi pamte. Ja sam putovao po svetu, bio u Australiji, Americi, Kanadi…i svi oni imaju te kasete i gledaju te filmove, i svi govore i citiraju…To je bila prva psovka."

(mondo.ba)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...