JOŠ KAO DETE: Da li ste znali kako je legendarni Miodrag Petrović dobio nadimak Čkalja?
Foto: Printskrin

TAKO JE ON ISPRIČAO

JOŠ KAO DETE: Da li ste znali kako je legendarni Miodrag Petrović dobio nadimak Čkalja?

Pop kultura -

Legendarni glumac Miodrag Petrović Čkalja nas je mnogo puta oduševljavao svojim radom.

Miodrag Petrović rođen je na Svetski dan šale, 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je u dramskoj sekciji i počeo da se bavi glumom.

Nakon Drugog svetskog rata upisuje Veterinarski fakultet, ali nastavlja da amaterski glumi u KUD "Ivo Lola Ribar". Ubrzo postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gde i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji "Veselo veče".

U prvoj seriji TV Beograd – "Servisna stanica" tumačio je jednu od glavnih uloga, kuvara Jordana. Prvi put se pojavio na filmu pre tačno 55 godina. U pitanju je bila sporedna rola u "Jezeru" Radivoja Lole Đukića. Ostalo je istorija.

Još kao dete dobio je nadimak po kome ga je publika upamtila. Naime, jednom prilikom je išao na pecanje sa drugovima iz škole i tražio je da mu dodaju štap. Tačnije - čaklju. Ipak, umesto te reči, Miodrag Petrović je izgovorio Čkalja. Prema Čkaljinom ličnom svedočenju, njegov prijatelj, izvesni Jeftić, počeo je tako da ga zove, a ostala deca u društvu su veoma brzo prihvatila nadimak jer je Miodrag "bio mršav i osušen poput grane". Jeftić nije ni slutio da je smislio omiljeni nadimak svih budućih generacija na prostoru bivše Jugoslavije.

foto Printscreen
foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track