(VIDEO) DAN KADA SE KOVAO TEŠKI METAL! Da njih nije bilo, Metalika i Ajron Mejden ne bi postojali!
Foto: Profimedia

Kraljevi

(VIDEO) DAN KADA SE KOVAO TEŠKI METAL! Da njih nije bilo, Metalika i Ajron Mejden ne bi postojali!

Pop kultura -

"Možda mi jesmo kraljevi, ali jedan je BOG metala", istakao je na Ozfestu 2000. godine pevač Pantere Fil Anselmo, kada je njegov bend otvarao za veliki Blek Sabat

Metallica, Megadeth, Pantera, Slayer, Sepultura, Iron Maiden, Anthrax, Judas Priest, Testament, Death, Down, Meshuggah, Lamb of God, Suicidal Tendencies... Zamislite da ovi bendovi ne postoje.

Pa, i ne bi postojali, da nije bilo 13. februara 1970. godine, kada je izašao prvi album Blek Sabata - jednostavno pod imenom Black Sabbath (može se prevesti kao Crna Subota, ali u slobodnom prevodu znači - propali sveci iliti svetac prop'o).

Mnogi od nas nisu bili ni u planu kada se ovo dogodilo, ali ipak osećaju "posledice".

S obzirom na to da je u vreme nastajanja ovog tekstića bio upravo taj 13. februar, rešili smo da čitalaštvo našeg portala podsetimo na album koji je zauvek promenio putanju po kojoj će se razvijati moderna gitarska muzika. Pre tačno 47 godina je bend Blek Sabat (Black Sabbath) izbacio istoimeni Black Sabbath.

Na njemu su se našla neka od remek-dela muzike poput pesama Evil Woman, Warning, Black Sabbath, N.I.B, koje su uticale na generacije i generacije muzičara koje su došle posle njih.

Legendarni Ozi Ozborn, Toni Ajomi, Gizer Batler i Bil Vord skovali su prvi pravi teški metal, iako oni nisu prvi koji su izmislili zvuk masne distorzije iz pojačala. Još od 1945. godine, neki bluzeri su pokušavali da pojačaju gitare iznad mogućnosti koje su tadašnji zvučni sistemi imali, što je dovodilo do "pucanja" zvučnika i tog "prljavog" tona.

Black Sabbath će ostati upamćen kao prvi bend koji je u potpunosti komercijalizovao takav način sviranja, a iz njega su se posle razvili mnogi bendovi, čiji su članovi i sami pričali koliko je Ozijeva ekipa sa početka 1970. godina uticala na njihov razvoj.

"Možda mi jesmo kraljevi, ali jedan je BOG metala", istakao je na Ozfestu 2000. godine pevač Pantere Fil Anselmo, kada je njegov bend svirao pred atrakciju večeri - normalno, Blek Sabat.

Naravno, postoje razvijena mišljenja i o tome da su Dip Parpl (Deep Purple), Led Cepelin (Led Zeppellin), pa i Džimi Hendriks i Dorsi podjednako uticali na razvoj metal muzike takva kakva je. Ona nikako ne smeju da budu sporena, ali pitajte nekog objektivnog prijatelja metalca, pa vidite šta za njega predstavlja zvaničan početak metal ere...

(espreso.co.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track