Najnovije vesti

(VIDEO) KO JE ŽENA SA NAJVIŠE OSKARA, A KO ŽIVA LEGENDA: 15 stvari koje niste znali o dodeli Oskara
Foto: Beta

Iznenadićete se

(VIDEO) KO JE ŽENA SA NAJVIŠE OSKARA, A KO ŽIVA LEGENDA: 15 stvari koje niste znali o dodeli Oskara

Pop kultura

U noći između nedelje i ponedeljka, nagrade Američke filmske akademije biće dodeljene 89. put u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Ceremonija počinje oko 1.30 po našem vremenu, i najpre da vas pitamo ono što sve najviše zanima…

Evo 15 zanimljivosti koje niste znali o dodeli Oskara!

 

Najkraća uloga

 

Beatris Strejt je 1976. osvojila Oskara za sporednu ulogu u filmu "Mreža" (Network), u kom je njeno pojavljivanje trajalo "čitavih" pet minuta i dve sekunde.

 

 

Najkraći govor

 

Svi znamo da glumci i glumice vole da se zahvaljuju svima, od Boga, preko porodice, ekipe filma, manikira, frizerke, a najkraći govor u istoriji Oskara dogodio se 1962. godine. Peti Djuk, tada šesnaestogodišnjakinja, osvojila je statuetu za sporednu ulogu u filmu "Čudotvorac" (The miracle worker). Izašla je na binu, rekla "hvala vam" i vratila se na svoje mesto.

 

 

Najviše nominacija, najviše statueta

 

"Otac" animiranih filmova Volt Dizni osvojio je ukupno 22 takmičarska Oskara i još četiri počasna, a nominovan je neverovatnih 59 puta.

Najviše nominacija bez osvajanja nagrade

 

Piter O'Tul drži ovaj neslavni rekord neđu glumcima, sa čak osam nominacija i nijednom nagradom. Konačno mu je 2002. dodeljena počasna statueta za životno delo. Mikser zvuka Kevin O'Konel rekorder je u kategorijama van glume – nominovan je čak 21 put, a nijednom nije osvojio Oskara.

 

Živa legenda!

 

Pošto Volt Dizni više nije sa nama, rekord među živim umetnicima koji su nominovani za najviše Oskara drži Džon Vilijams. U pitanju je kompozitor čija ste dela čuli u filmovima Stivena Spilberga, Džordža Lukasa i mnogih drugih, koji je nominovan čak 50 puta, a osvojio je pet Oskara.

 Najviše Oskara jednom filmu

 

U ovoj kategoriji, imamo čak tri ostvarenja. Tri filma su osvojila po 11 Oskara, što je najviše u istoriji. To su biblijski klasik "Ben Hur" (1959), "Titanik" (1997) i "Gospodar prstenova: Povratak kralja" (2003).

 

"Velika petorka"

 

Samo tri filma su, od osnivanja dodele Oskara 1929, "počistila" nagrade u svih pet najvažnijih kategorija – najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, režija i scenario (originalni ili adaptirani). To su "Sve se dogodilo jedne noći" (1934), "Let iznad kukavijčeg gnezda" (1975) i "Kad jaganjci utihnu" (1991).

 

Filmovi sa najviše nominacija

 

Ove godine, mjuzikl "La la land" upisao se u istoriju kao film sa najviše nominacija, odnosno pridružio se preostalim ostvarenjima sa neverovatnih 14 nominacija. Pored ovog mjuzikla, u toj prestižnoj grupi su još filmovi "Sve o Evi" (1950) i "Titanik" (1997).

 

 

Najbolja godina za glumce afričkog porekla!

 

"Varajeti" prenosi da je 2017. prva godina u istoriji u kojoj su glumci afričkog porekla nominovani u svim glumačkim kategorijama. To su Denzel Vošington ("Fences") i Rut Nega ("Loving") u kategorijama glavnih uloga, odnosno Vajola Dejvis ("Fences"), Maheršala Ali i Naomi Haris ("Moonlight") i Oktavija Spenser ("Hidden figures") u sporednim ulogama.Pošto reklama?

 

Brendovi koji žele da budu viđeni tokom prenosa, platiće 2,1 milion dolara za reklamni spot od 30 sekundi. Zvuči preterano? To je čak 58 odsto jeftinije nego reklama istog trajanja tokom Super boula.

 

Žena sa najviše Oskara

 

Zamalo da kažete Meril Strip? Često ljudi greškom misle da je legendarna Meril žena sa najviše zlatnih statueta, ali ona ih zapravo ima "samo" tri.
Idit Hed, proslavljena kostimografkinja, osvojila je čak osam Oskara. Oblačila je Me Vest, Beti Dejvis, Odri Hepbern i Grejs Keli, a bila je nominovana ukupno 35 puta.

 

 


Najviše Oskara za glumu

 

U kategoriji zvezda filmske scene, rekord drži Ketrin Hepbern. Nagrađena je za četiri glavne uloge, za filmove "Morning glory" (1934), "Pogodi ko dolazi na večeru" (1968), "Zimski lav" (1969) i "Na zlatnom jezeru" (1982). Interesantno je i da se njena "vladavina" proteže rekordno dugo – između prvog i poslednjeg osvojenog Oskara, prošlo je čak 48 godina

 Najviše Oskara za režiju

 

Neprikosnoven je Džon Ford, najpoznatiji po vesternima, a nagrađen četiri puta za filmove koji nemaju veze sa Divljim zapadom. Osvojio je Oskara za filmove "Doušnik" (1935), "Plodovi gneva" (1940), "Koliko je zelena bila moja dolina" (1941) i "Tihi čovek" (1952).

 

Rekorderi među zvezdama

 

Iako biste pomislili da Meril Strip i Džek Nikolson, recimo, zajedno verovatno imaju "milion" Oskara, to nije tačno. Imaju samo po tri, mada Stripova drži rekord u broju glumačkih nominacija, pošto se njeno ime našlo među "pet odabranih" čak 20 puta. Pored ove dve legende, još samo troje glumaca imaju po tri Oskara. To su Danijel Dej-Luis, Ingrid Bergman i Volter Brenan. Dej-Luis čak "šije" Nikolsona, jer su sva tri njegova za glavne uloge, dok Džek Nikolson ima dva Oskara za glavne i jednog za sporednu ulogu.

 

Najduži nominovani film

 

Ove godine, dobili smo i najduži ikada nominovani film – u pitanju je dokumentarac o O Džeju Simpsonu ("O.J: Made in America") koji traje čitavih sedam sati!

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNI INTERVJU S MONIKOM BELUČI: Kusturica me najbolje poznaje kao ženu!

 

(mondo)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...