(FOTO) OVOGODIŠNJE ZLATNE OSKARE IZRADIO JE HRVAT: Evo koliko mu je vremena trebalo da ih napravi
Foto: Profimedia

Holivud

(FOTO) OVOGODIŠNJE ZLATNE OSKARE IZRADIO JE HRVAT: Evo koliko mu je vremena trebalo da ih napravi

Pop kultura -

U noći s nedelje na ponedeljak 50 će zlatnih statua otići u ruke onih najboljih prema mišljenju glasačkog tela.najprestižnije nagrade u filmskoj industriji izrađuje Dik Poliš.

Dik je sin hrvatskih useljenika, vlasnik je i osnivač kompanije "Polich Tallix Fine Art Foundry", smjštene u Rock Tavern u državi Njujork. Upravo Dikova kompanija ručno izrađuje kip Oskara pre nego se oblože 24-karatnim zlatom. Za izradu 50 kipova koji će laureati poneti kući treba im oko 3 meseca. Dikovi ljudi biće u nedelju na svečanoj ceremoniji u Los Anđelesu i gravirati imena dobitnika na svoje ručno izrađene kipove.

Dikovi roditelji su se u SAD doselili početkom dvadesetih godina prošlog vekaa u Čikago, a on je rođen 1932. godine u Americi.

Poliš je nakon završene srednje škole završio prestižni "Yale" nakon toga služio je vojsku kao pilot u mornarici. No,kasnije je počeo raditi kao istraživač na MIT-u, gde je i diplomirao metalurgiju. Četiri godine kasnije otvorio je svoju prvu livaonicu u garaži svog prijatelja, a danas izrađuje najprestižnije kipove u filmskoj industriji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNI INTERVJU S MONIKOM BELUČI: Kusturica me najbolje poznaje kao ženu!

(jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track