Najnovije vesti

SADIZAM, RASIZAM I ŠVERC MALOLETNICA Skandal potresa svet VISOKE MODE! Modeli pod SUROVIM tretmanom
Foto: Profimedia

Senka na Nedelji mode u Parizu

SADIZAM, RASIZAM I ŠVERC MALOLETNICA Skandal potresa svet VISOKE MODE! Modeli pod SUROVIM tretmanom

Pop kultura

Sukob zbog navodnog zlostavljanja manekenki iza scene bacio je senku na Nedelju mode u Parizu, gde su najpoznatiji svetski kreatori u sredu predstavili svoje kolekcije.

Istog dana kada su modeli izašli na modnu pistu i predstavili modele dizajnerskih kuća jedan od najuticajnijih modnih brendova "Balensijaga" saopštio je da je raskinuo ugovor sa svojom agencijom za izbor modela pošto je ugledni kasting direktor izjavio da su manekeni izloženi "sadističkom i surovom" tretmanu.

"Razočarao sam se kada sam došao u Pariz i saznao da oni na koje se obično sumnja teraju po starom", napisao je na Instagramu Džejms Skali.

On tvrdi da je na nedavno održanom "Balensijaginom" kastingu, 150 modela satima čekalo na stepeništu, u mraku, dok je dvoje kasting direktora, koje je Skali opisao kao "serijske zlostavljače", bilo na ručku.

"Kako to obično rade, zatvorili su vrata, otišli na ručak i ugasili svetlo na stepeništu tako da su devojke mogle da vide samo zahvaljujući baterijama svojih mobilnih telefona. Osim što je sadistički i surov, takav postupak je opasan, a više devojaka s kojima sam razgovarao izjavile su da su doživele traumu", napisao je on.

Francuska kuća luksuzne mode "Balensijaga" u sredu je saopštila da je na poslednjem kastingu bilo "problema" i da je uvela "radikalne promene" u postupku kastinga i otkazala usluge optuženoj agenciji.

"Osim toga, ‘Balensijaga’ je poslala pisano izvinjenje agencijama modela koje su bile žrtve ove specifične situacije i zatražila da ih podele s njima. "‘Balensijaga" osuđuje ovaj incident i garantovaće pristojne uslove za manekene", navodi se u saopštenju.

Maida Gregori Boina, jedan od kasting direktora koje je Skali optužio, odbacio je optužbe i osudio ga za "objavljivanje netačnih primedbi i kleveta".

Skali, koga su podržale supermodeli Džoan Smols, Helene Kristensen i Karolin Marfi, optužio je francuski modni brend "Lanven" za diskriminaciju tamnoputih modela.

"Čuo sam od nekoliko agenata da su dobili obaveštenje od "Lanvena" da ne žele da njihove modele predstavljaju tamnopute žene", napisao je.

"Lanven" je, međutim, odbacio optužbu, a kreatorka ove kuće Bučra Žarar žestoko je reagovala nakon što je u sredu predstavila kolekciju za jesen-zimu.

"Vređaju kuće visoke mode svojim optužbama za rasizam. O čemu pričaju? Naše garderobe su prepune devojaka najrazličitijeg porekla. Istina je da u njima nema ni jedne jedine Francuskinje", rekla je za AFP.

Skali je takođe izneo optužbe na račun jedne velike pariske modne kuće, koju nije imenovao. On je rekao da oni pokušavaju da "prošvercuju" 15-godišnjakinje na svoje modne revije.

"Ne mogu da shvatim da toliko nemaju obzira prema ljudskom dostojanstvu i osećanjima ovih devojaka, naročito s obzirom da ima previše manekenki mlađih od 18 godina, kojima tu očigledno nije mesto.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...