Ljubiša Samardžić otvorio Martovski festival

SMOKI PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE BOLESTI Zaista sam uzbuđen! Ova manifestacija će živeti duže nego ja

Pop kultura -

Novi film Ljubiše Samardžića "Panta rei" otvorio je 64. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, a velika premijera bila je prilika da prvi put nakon teške operacije u javnosti vidimo glumca i reditelja.

U Dom omladine popularni Smoki je došao u pratnji članova svoje porodice da na velikom platnu vidi svoje delo.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Film "Panta rei", intimno svedočanstvo glumca i reditelja Ljubiše Samardžića, daje prikaz jednog vremena - od njegovog skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, dolaska u Beograd, studija na Akademiji za film i TV, do velike karijere glumca - ali i portret domaće kinematografije.

"Nemam reči zaista sam uzbuđen iz razloga što se ovaj film radio baš u vreme kada me moje zdravlje nije baš dobro služilo ali evo u svakom slučaju idemo dalje. Ponosan sam na to što ste organizovali, ovu jako dobru manifestaciju koja će živeti i duže nego što ću ja doživeti. Tačno, logično, normalno zar ne", kroz osmeh je rekao Samardžić, držeći za ruku svoju suprugu koja mu je pomagala i pružala podršku.

"Štošta se u ovim prostorijama izmenilo, mene to jako dira i prijatno me pospešuje. Najlepše od svega je što su sve manifestacije nekako jedinstvene i drago mi je što okupljaju sve iz regiona i da će mnogi doći. Pozdrav i uživajte", rekao je za kraj proslavljeni glumac. Svi prisutni uzvratili su jakim aplauzom, i ovacijama pozdravili svog voljenog Smokija, kome su zahvaljivali što je i smogao snage da dođe, a kamoli održi govor.

Uz Ljubišu došli su, pored supruge, njegov unuk Stefan i unuke Marta i Sara, da na velikom platnu vide dedino delo.

Stefan, Marta i Sara... Foto: Damir Dervišagić
Stefan, Marta i Sara... Foto: Damir Dervišagić

"Uvek sam se trudio da iskreno prenesem svoje utiske iz života na film. Ovo je sačeti deo moje bogate filmske, ali i životne priče. Oslanjao sam se na veliki broj dokumentarnih kreacija velikih majstora. U mom dokumentarcu je samo delić impresija iz života i mojih dela. Ponosim se što sam deo filma posvetio autorima i poštovaocima filma bivše Jugoslavije", istakao je Ljubiša Samardžić povodom premijere svog novog filma u saopštenju dostavljenom medijima.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"Pante rei" je i prvi dokumentarac koji je Samardžić snimio, i kako je izjavio pred festivalsku premijeru, za njega nema razlike u režiji.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja