7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU: Silvana Armenulić (2): Smrt u zenitu slave!

Feljton

7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU: Silvana Armenulić (2): Smrt u zenitu slave!

Pop kultura -

Kurir će u nastavcima predstaviti sedam najvećih seks ikona u SFRJ u feljtonu pod naslovom "Žene su pokorile Jugoslaviju". U prvom tekstu smo vam predstavili Oliveru Katarinu, a danas Silvanu Armenulić.

Izazvala je revoluciju u narodnoj muzici - u modi su bile frizure a la Silvana, a stotine novorođenih devojčica nazvane su po njojNazivaju je jugoslovenskom Merilin Monro zbog lepote, vrtoglavog uspona iz siromaštva do zvezdanih visina, ali i tragičnog kraja.

PESMA MOJ DILBERE KRIJE STRAŠNU PATNJU: Ovo je istina o NAJTUŽNIJOJ sevdalinki!

Umetničko imeZilha Bajraktarević (kasnije će uzeti umetničko ime Silvana, po glumici Silvani Mangano iz kultnog filma „Gorki pirinač“, i muževljevo prezime) rođena je 18. maja 1939. u Doboju. Bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa šesnaest godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Jedne večeri 1956. Silvana, tada nepoznata kafanska pevačica, prolazeći kroz leskovački park, primetila je na klupi mladića koji se smrzavao. Došao je iz sela na audiciju za pevače, ali nije prošao, a nije imao para za autobusku kartu do kuće. Povela ga je sa sobom i nahranila. Ostao je uz njen orkestar, da bi jednom s njima i zapevao. Mladić se zvao Toma Zdravković, a dobro delo joj se vratilo.

Krajem pedesetih došla je u Beograd i prvo je pevala u „Bristolu“, sa orkestrom čiji je bubnjar ponekad i pevao, i zvao se Predrag Gojković Cune, a onda u „Grandu“. Tu se u nju zaljubio poznati teniser Radmilo Armenulić. Venčali su se 1961, a tri godine kasnije dobili su i ćerku. Te 1964. snimila je i prvu ploču, 1967. njena pesma „Nad izvorom vrba se nadnela“ postala je hit, ali će još tri godine proći dok ne postane zvezda.

Foto Printscreen/Instagram
Foto Printscreen/Instagram

Slavnom će je 1970. učiniti televizijska serija „Ljubav na seoski način“, u kojoj je otpevala pesme Tome Zdravkovića „Šta će mi život bez tebe, dragi“, „Kišo, tiho padaj“ i „Ja nemam prava nikoga da volim“. Ploča s ovim pesmama postala je megahit, prodata je u za to vreme neverovatnih 300.000 primeraka.Kod baba VangeSvojom pojavom, načinom odevanja i pesmama izazvala je revoluciju u narodnoj muzici. U modi su bile frizure a la Silvana, a stotine novorođenih devojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj.U avgustu 1976. iskoristila je gostovanje u Bugarskoj da poseti čuvenu proročicu Vangu. Susret je bio mučan: slepa Vanga je dugo ćutala, a onda rekla: „Ne želim da govorim s tobom. Ne sada. Idi i dođi za tri meseca...“ Kad je Silvana već bila na vratima, proročica je u transu dodala: „Čekaj, u stvari nećeš moći da dođeš... idi, idi, ako možeš, dođi!“

Silvana Armenulić poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nezgodi na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Zajedno s njom poginuli su i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio kola. Lepa Lukić zakasnila je i nije s njima pošla na put. Silvana Armenulić sahranjena je na Novom groblju.Na dan pogibije sve radio-stanice objavile su vest o tragediji. Ali u TV dnevniku pročitana je samo kratka informacija da je „10. oktobra u saobraćajnoj nesreći izgubio život šef Narodnog orkestra RTB Miodrag Jašarević“. Silvana i Mira nisu ni pomenute. Bile su pevačice narodne muzike i nije im bilo mesto u vestima.

MUŠKARCI SU OSEĆALI STRAHOPOŠTOVANJE„Građanstvo nežnijeg pola klelo se u njen rafinirani ukus i urbanu garderobu; muškarcima je izgledala kao zrela, iskusna seks-bomba pred kojom nemaju šansi, i gde se, obično, strast pretvara u poštovanje...“, opisao je Silvanu Armenulić u svojoj knjizi „Bolja prošlost“ Petar Luković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track