BEOGRAD POSTAJE OMILJENA DESTINACIJA FILMADŽIJA: Holivud snima film u CZ! Ulažu 12 miliona dolara
Foto: Nebojša Mandić

HIT

BEOGRAD POSTAJE OMILJENA DESTINACIJA FILMADŽIJA: Holivud snima film u CZ! Ulažu 12 miliona dolara

Pop kultura -

Producent Pol Kamf nedavno je u Srbiji izabrao lokacije na kojima će raditi blokbaster „Imprisoned“

Srbija je zahvaljujući subvencijama države u filmskoj industriji, kojima se filmadžijama vraća 20 odsto uloženog novca, postala plodno tle za holivudske blokbastere.

Kod njega je lova... Pol Kamf
Kod njega je lova... Pol Kamf

U našoj zemlji nedavno je boravio producent i režiser Pol Kamf iz Amerike, koji je došao da proveri lokacije i uspostavi dugoročnu saradnju. Direktno s aerodroma otišao je u posetu Centralnom zatvoru kako bi pronašao adekvatno okruženje za snimanje filma „Imprisoned“, za koji je planiran budžet od 12 miliona dolara.Nekad dolazio Bred Pit- Pol je zainteresovan da ceo projekat radi u Srbiji. Pored našeg zatvora, gledao je lokacije i u drugim zemljama, ali je najbliži odluci da svoj film radi u u Beogradu. Samo će glumci biti stranci, a ostatak ekipe će činiti domaći filmski radnici. Poslednji američki film koji je snimljen u potpunosti u Srbiji jeste „Tamna strana sunca“ iz 1988. s tada nepoznatim glumcem Bredom Pitom, koji je režirao Božidar Nikolić - priča naš sagovornik blizak Kamfu.

„Tamna strana sunca“ s Bredom Pitom... Poslednji američki film u Srbiji snimljen je 1988.
„Tamna strana sunca“ s Bredom Pitom... Poslednji američki film u Srbiji snimljen je 1988.

U prošloj godini, kao podsticaj stranim i domaćim filmadžijama koji su se odlučili da snimaju u Srbiji, država je izdvojila nešto više od tri miliona evra i tako krenula u trku s drugim zemljama iz okruženja koje su još devedesetih godina filmsku industriju pretvorile u unosnu privrednu granu.Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, za Kurir kaže da je ovaj program dobra poslovna prilika za državu.- Svetski standardi pokazuju da na jedan evro podsticaja država prihoduje do šest evra. Filmska industrija za kratko vreme može da ostvari veliki rast. Recimo, ovaj program funkcioniše od aprila 2016, a dve inostrane kompanije preko jedne naše domaće firme utrošile su, samo u tom periodu, čak 16 miliona evra na teritoriji Srbije. Jedini problem je što mi možemo istovremeno da snimamo samo dva velika blokbastera, jer bismo u suprotnom morali da uvozimo radnike - objasnio je Jevtić.Rade i u komšilukuU Hrvatskoj su snimani „Ratovi zvezda“, kao i serija „Igra prestola“, i od toga je cela privreda našeg suseda mnogo zaradila, a i kod nas uskoro dolaze slični projekti. Nedavno je završeno snimanje rimejka „Papilon“, za koji je potrošeno više od osam miliona evra.

Šta će se snimati u SrbijiPRIČA O PORODICI SUPERMENANajveći projekat koji bi trebalo da počne da se radi u Srbiji je serija „Kripton“ o roditeljima Supermena. Prošle godine u okolini Beograda snimljena je pilot-epizoda za koju je izdvojeno više od četiri miliona evra. Plan je da se snima pet sezona.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track