ZONA ZAMFIROVA NA SUDU: Autorka romana tužila producenta filma
Foto: Promo

Skandal

ZONA ZAMFIROVA NA SUDU: Autorka romana tužila producenta filma

Pop kultura -

Dušica Milanović Marika, po čijem delu je snimljen nastavak srpskog blokbastera, traži zabranu njegovog daljeg emitovanja

Dušica Milanović Marika, autorka romana „Dukat i divlji pelin“, po kojem je snimljen nastavak srpskog blokbastera „Zona Zamfirova“, traži zabranu njegovog daljeg emitovanja!

Ona je tužila producenta filma Miroslava Miška Mitića, koji nije ispoštovao ugovore.

- Nijedan od dva ugovora koja smo potpisali produkcija nije ispoštovala. Scenario za film „Zona Zamfirova 2“ rađen je po motivima moje knjige, ali nisu ispoštovali ugovornu obavezu da ostanu u duhu vremena i prostora dela i karaktera likova. Na špici sam potpisana na neprimeren način, pri kraju odjave, a naziv knjige „Dukat i divlji pelin“ upisan je pogrešno, kao „Dukat i beli pelin“! Pored svega ovoga, nisu mi isplatili ni ugovorenu autorsku naknadu - kaže Milanovićeva za Kurir.

Nedostupan za komentar... Miroslav Mitić
Nedostupan za komentar... Miroslav Mitić

Spisateljica je podnela tužbu nadležnom sudu, a prema rečima njenog pravnog zastupnika, spremna je na dogovor.- Zbog nepoštovanja ugovora od produkcije angažovala sam advokata. Tražila sam raskid ugovora i podneli smo tužbu za odštetu. Produkcija nema pravni osnov za dalje prikazivanje ovog filma i ako bi nastavili s njegovim prikazivanjem u bilo kom obliku ili bilo kome ustupili pravo prikazivanja, to bi bilo nezakonito i predstavljalo bi grubu povredu mojih moralnih i materijalnih autorskih prava - zaključuje autorka.Knjiga po kom je rađen nastavak kultnog filma objavljena je još 2005. godine pod naslovom „Zona Zamfirova - Šta je bilo posle“, a autorka je koristila pseudonim Stevana Sremac, po uzoru na čuvenog pisca Stevana Sremca, koji je napisao priču o ljubavi između Zone Zamfirove i Maneta. Producent prvog i drugog dela „Zone Zamfirove“ Miroslav Mitić nije se do zaključenja broja javljao na naše pozive, niti je odgovarao na poruke. Film „Zona Zamfirova 2“ videlo je oko 300.000 ljudi, dok je prvenac reditelja Zdravka Šotre i dalje rekorder sa 1.100.000 gledalaca.

Da li ste znali? Gaga Nikolić odbio Kusturicu TRI GODINE SNIMAO „SEOBE“, A ONDA ZAVRŠIO NA SUĐENJUSličan spor kao i u slučaju „Zone Zamfirove 2“ vodio se i oko poslednjeg ostvarenja Saše Petrovića „Seobe“. Film je sniman tri godine, a zbog uloge Pavla Isakovića Dragan Nikolić odbio je da igra Ahmeta u „Domu za vešanje“ Emira Kusturice! Uloga je kasnije proslavila Boru Todorovića.- Gaga se usudio da kaže Bori Draškoviću, koji je pravio film o filmu za vreme snimanja, kako je to nešto najbolje što je uradio. A zapravo, izgubio je tri najbolje godine profesionalnog i ličnog života. Saša je umro, počeo je sudski proces - otkrila je Radmila Stanković. Slike sa snimanja Gaga je mnogo godina kasnije kupio na Kalenić pijaci. RTS je u 1994. prikazao dve epizode serije „Seoba“ koja je trebalo da ima osam nastavaka. Ostalo je nesnimljeno oko 35 odsto materijala. Neobjavljeni materijal je još za života grubo montirao sam Petrović, a njegova udovica Branka Petrović je nedavno, kako sama kaže, uz veliku pomoć prijatelja štampala DVD, sa namerom da se, makar na ovaj način, sačuva od zaborava jedan veliki i lep napor.

LJUBOMIR RADANOV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Poznati na Premijeri filma Vrati se Zone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track